Vreme čitanja: oko 1 min.

Izgubili "dobro drvo" u superćelijskoj oluji pa mu oslikali mural: Pravilo hlad na Detelinari 52 godine

K. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do ovе komšijskе inicijativе došlo jе nakon supеrćеlijskе olujе kojе jе zadеsila Novi Sad prošlе godinе, kada jе palo stablo kojе jе jе na tom mеstu pravilo hlad prеthodnе 52 godinе

  • 0
Dobro drvo Foto: Dnevnik/S.Šušnjević

U okviru projekta "Novo lice naše ulice" nedavno je održano predstavljanje dva murala, u ulicama Braće Mogin i Krfskoj na Staroj Detelinari, a koje je organizovala neformalna grupa "Dobro drvo".

U pitanju je završna aktivnost projekta na kojem su predstavljeni rezultati rada ove neformalne grupe, a to su mural na fasadi zgrade u Krfskoj ulici, koji je nastao u saradnji komšija, stanara zgrade i umetnika Uroša Štrboje, a koji je podržan kroz program Aktivne zajednice, Trag fondacije, piše Dnevnik.

Do ove komšijske inicijative došlo je nakon superćelijske oluje koja je zadesila Novi Sad prošle godine, kada je palo stablo koje je na tom mestu pravilo hlad prethodne 52 godine.

Nakon letnjih oluja, moja nekadašnja komšinica iz Krfske ulice Olga Rogulja Petrović i ja smo zamislile da oslikamo mural u znak sećanja na palo drvo, na fasadi naše zgrade. Možda smo izgubili "dobro drvo" ali smo dobili sećanje, omaž u njegovu čast, neku vrstu spomenika, ali i udruživanje koje je mnogo veće nego što smo mislili - priča Tamara Ostojić Gregus, inicijatorka projekta.

Stvaranju murala pomogli su učenici Osnovne škole "Dositej Obradović" i Ogranka Dečje biblioteke "Kosta Trifković", koji su kroz organizovane radionice predlagali svoja rešenja. Ovi radovi su prikazani na izložbi organizovanoj u okviru večerašnjeg događaja.

Uroš, koji je oslikao mural, bio je inspirisan svim onim što smo mu preneli i napravio idejno rešenje murala, a ono će uskoro biti dopunjeno detaljima koje će predložiti naše komšije i stanari našeg ulaza. Ovo je važno i zbog toga što smo se svi pokrenuli, komšije su pritekli u pomoć. Pokazali smo da možemo da budemo prava zajednica i dali smo primer kako treba da se čuvaju i koriste javni prostori - dodaje Ostojić Gregus.

(Telegraf.rs)

Video: Najavljeno nevreme stiglo u Hrvatsku: U Rijeci vetar obarao stabla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA