Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropa gori, temperatura 45°C, u regionu 40°C: Toplotni talas stiže i do Srbije, OVI dani biće najvreliji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi toplotni talas doneće Srbiji temperature do 36°C

  • 0
Tropski talas Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom delu Mediterana, a vrela vazdušna masa zahvatila je područje od Grčke preko Turske do Kipra. Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

Inače, temperature na jugu Turske dostigle su 44-45°C koliko je mereno u Antaliji. Vrelo je i na Kipru, u centralnom delu ostrva i u glavnom gradu Nikoziji je 43°C. Vrelina i širom Grčke, tempetature prelaze 35°C, a u Atini dostižu 39-40°C.

Vrela vazdušna masa širi se i našim regionom i zahvatila je Makedoniju i Bugarsku, a sledeći na udaru su Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina, ali i Rumunija.

Od danas je vazdušni pritisak u Srbiji u poratsu, pa će narednih dana pod uticajem povišenog pritika biti vedro vreme, a usled priliva veoma tople vazdušne mase i veoma vruće.

Dakle, pred Srbijom je prvi toplotni talas ove godine.

Maksimalna temperatura biće narednih dana iznad 30°C, a najvrelije očekuje se u nedelju i ponedeljak, uz maksimalne temperature od 32 do 36°C, u Beogradu do 35°C.

Očekuju se i veoma visoke vrednosti indeksa UV zračenja.

Vikend i početak sledeće sedmice doneće Beogradu i gradovima u Vojvodini i tropske noći, tako da se minimalna temperatura ni tokom noći neće spuštati ispod 20°C.

Inače, tokom vikenda pored toga što će u Srbiji biti vedro i vrelo, neće biti potpuno stabilno. U subotu se lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju na jugozapadu Srbije, a u nedelju uveče i tokom noći u severnim, zapadnim i centralnim predelima. U ponedeljak se nestabilno očekuje širom Srbije.

Osveženje se očekuje u drugoj polovini sledeće sedmice, a maksimalna temperatura biće od 25 do 30°C, da bi temperature iznad 30°C ponovo bile nakon 17. juna.

Prvi toplotni talas doneće Srbiji u narednom periodu za pet, pa i za više od 10 stepeni temperature od proseka za ovo doba godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA