Vreme čitanja: oko 2 min.

Kovačević: Lepo je i časno, ali i zahtevno biti pripadnik specijalnih jedinica

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Puno je odricanja, ali puno satisfakcije"

  • 0
Kobre speciojalne jedinice konkurs Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Predrag Vučković

Potpukovnik Bojan Kovačević iz 72. brigade za specijalne operacije izjavio je, govoreći o konkursu koji je danas raspisan za prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije, da će se proces selekcije vršiti u skladu sa odlukom o karijernom vođenju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Kovačević je za RTS rekao da je lepo i časno biti pripadnik specijalnih jedinica, ali da je u određenim trenucima ujedno zahtevno i teško.

"Puno je odricanja, ali puno satisfakcije", istakao je Kovačević.

Naveo je da se na konkurs mogu prijaviti svi kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove.

"Opšti uslovi su da su državljani Srbije, da su punoletni, da nisu stariji od 30 godina, da imaju najmanje srednju stručnu spremu, da su psihofizički i zdravstveno sposobni, da nisu krivično osuđivani i kažnjavani, da u toku nije neki krivični postupak protiv njih, da su bezbedonosno provereni i da su služili vojni rok, odnosno prošli obuku sa oružjem. Na ovaj konkurs mogu da se prijave svi kandidati koji su služili vojni rok, odnosno prošli obuku sa naoružanjem i kandidati koji nisu služili vojni rok - nisu prošli obuku sa oružjem", naveo je Kovačević.

Prema njegovim rečima, svi kandidati koji žele da konkurišu mogu da podnesu lično dokumentaciju na adresu Jabučki put bb, 26000 Pančevo ili na navedenu adresu putem pošte.

Kovačević navodi da kandidate čeka najpre zdravstveni pregled i procena psiholoških kapaciteta, nakon čega sledi test fizičkih sposobnosti.

"Kandidati koji prođu proveru fizičkih sposobnosti, a prethodno su prošli lekarske, zdravstvene i psihološke preglede, biće podvrnuti bezbedonosnoj proveri, ali prethodno će da potpišu pismenu saglasnost da se nad njima izvrši bezbedonosna provera koju sprovodi nadležni organ VBA", objasnio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, kandidati koji su služili vojni rok i prošli obuku sa naoružanjem pozivaju se na selektivnu obuku, a kandidati koji nisu prošli obuku sa naoružanjem biće pozivani na osnovnu obuku.

"U praksi, prvo pozivamo kandidate koji nisu služili vojni rok, sa njima realizujemo osnovnu obuku i onda se priključuju kandidati koji su prošli tu vojnu obuku. Njima de fakto od tog trenutka počinje selektivna obuka. Selektivna obuka i sam proces tog obučavanja će da se izvoditi na više lokacija i reona u Srbiji, znači vojnim kompleksima i kasarnama kojima raspolaže Vojska Srbije", rekao je kovačević.

Istakao je da će kandidati, koji postanu pripadnici 72. brigade za specijalne operacije ili odreda Vojne policije specijalne namene "Kobre", proći razne vrste obuke, između ostalog, ronjenje i alpinizam.

Intenzivne i indivudalne obuke trajaće šest meseci.

"U tom periodu oni će dostići praktična i teorijska znanja i veštine iz taktike naoružanja, vojne obuke, vatrene obuke, fizičke obuke i drugih sadržaja obučavanja koji su potrebni da bi mogli da uspešno obavljaju početne dužnosti u jednoj od ove dve jedinice. A dalje proces njihovog usavršavanja ići će u narednim ciklusima dve do tri godine", rekao je Kovačević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kako izgleda kada srpske "Kobre" i američke "Foke" odrade zajedničku pokaznu vežbu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA