≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oluje do kraja dana prete ovim predelima Srbije: Moguć i grad

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nestabilno i narednih dana

  • 0
Padavine Foto: zoomEarth

U ovom času nekoliko grmljavinskih sistema je aktivno nad Srbijom.

Najjači i najintenzivniji grmljavinski sistem sa veoma obilnim pljuskovima i jakim gromovima premešta se u severnoj i severoistočnoj visinskoj struji preko Braničevskog okruga i istoka Srbije, a deo ovog sistema premešta se prema Pomoravlju. Oluje su moguće na širem području Homolja, u planinama istočne Srbije i na širem području Petrovca i Velike Plane

Lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće i na jugu i jugoistoku Srbije, naročito na Kosovu i Metohiji, u Pčinjskom okrugu i na Staroj planini.

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom sa juga Banata premešta se ka delu Podunavlja i širem području Smedereva, dok lokalnih pljuskova sa grmljavinom ima i na severu Bačke.

Preovladavaće severno i severositočno visinsko strujanje, pa će se i padavinski sistemi premeštati od severa prema jugu.

Padavine Foto: zoomEarth

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 18°C na jugoistoku do 27°C na severu, u Beogradu je 24°C. Zlatibor i Sjenica mere 17°C, a Kopaonik 13°C.

U četvrtak će u većem delu Srbije biti vrlo nestabilno, uz pljuskove sa grmljavinom. Biće uslova za grmljavinske oluje, koje zbog slabih visinskih struja mogu doneti istom području lokalno i više od 30 litara kiše u kratkom vremenskom intervalu.

Početkom juna Srbija će nalaziti između vrele vazdušne mase sa juga i jugoistoka gde će temperature ići i preko 35°C i znatno svežije sa severozapada i iz oblasti Alpa, pa će biti idealnih uslova za lolalne grmljavinske oluje.

Temperaturno polje Foto: w2u

Maksimalna temperatura za vikend će biti do 30°C, potom sledeće sedmice u padu.

Dakle, kraj maja i početak juna doneće Srbiji nestabilno vreme i prosečno toplo vreme za ovo doba godine.

(Telegaf.rs)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA