≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Piroćanac napravio ogroman krst iznad grada: Viši je od trospratnice, blagosiljala ga SPC

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njegovo podizanje je bilo pravi poduhvat

  • 7
Krst, Pirot Foto: Dušan Živković

Piroćanac napravio ogroman krst visine 14 metara, širine 6 metara! Piroćanac Dušan Živković, poznat po tome što je samoinicijativno napravio i kompletno opremio čitavo izletište Brod bar, na Nišavi nedaleko od Pirota, napravio je ogroman krst visine 14 metara i širine šest metara koji sada krasi panoramu iznad grada.

Po Živkovićevim rečima, inicijator postavljanja krsta i čovek koji je obezbedio materijal i tešku mehanizaciju za podizanje i postavljanje je Piroćanac Srđan Minić, čitav poduhvat blagoslovila je Srpska pravoslavna crkva. Na Minićevom imanju je krst i postavljen, ali će biti omogućen potpuno nesmetan obilazak i boravak svih zainteresovanih na tom području, u planu je postavljanje i klupica i senika.

- Za izradu krsta su mi trebala dva dana, ali je njegovo podizanje bilo pravi poduhvat i za to je bila angažovana teška mehanizacija. Krst se nalazi na lokaciji "Četvrti kilometar", na uzvišenju koje dominira Pirotom, tako da se vidi praktično iz celog grada. Krst će u narednom periodu biti osvetljen, tako da će biti vidljiv i noću, a u planu je i da se napravi odmaraliište za turiste - kaže Živković za Telegraf.rs.

Živković je inače talenat za obradu drveta nasledio od svojih dedova, koji su bili vrsni majstori, a na sopstvenu inicijativu napravio je fenomenalno izletište na Nišavi kod sela Crvenčevo.

Za izletište je kompletno napravio sav mobilijar, klupe, klackalice, ljuljaške, a u čitav projekat uključila se i Turistička organizacija Pirot koja je izletište uključila u turističku ponudu grada. Dušan je napravio i vidikovac Čavćin kamik, na kome je napravio, osim mobiljara, i ogromnog orla od drveta, koji dominira čitavim krajem.

(Telegraf.rs/A. Ćirić)

Video: Kolona vozila sa srpskim trobojkama krstari Novim Beogradom u znak podrške Vučiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA