Evo kada talas obilnih pljuskova iz regiona stiže do Srbije: Ovi delovi zemlje biće prvi na udaru

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Narednih dana biće relativno toplo, sparno i vrlo nestabilno

Ove večeri i noći veoma snažan i padavinski sistem premešta se sa Jonskog mora i južnog dela Jadrana preko Albanije i Makedonije dalje na severoistok. Većini ovih predela donosi kišu, a Makedonija je na udaru i snažnih grmljavinskih oluja i vrlo obilnih pljuskova. Ove večeri grmljavinske oluje pogodile su i Skoplje.

Deo grmljavinskog nevremena oko ponoći doneće pljuskove sa grmljavinom i pograničnom delu Srbije sa Makedonijom i to će biti uvod u jače pogoršanje vremena kasnije tokom noći.

Satelitska slika Foto: Sat24

U drugoj polovini noći i tokom jutra jugozapadne, južne i jugoistočne predele Srbije zahvatića veoma snažan oblačni sistem sa vrlo obilnom kišom i pljuskovima, a biće moguće i grmljavine.

Padavine će do jutra zahvatiti i centralne i istočne predele Srbije i Šumadiju, pa i područja do Pomoravlja i Podunavlja.

U većini napomenutih predela očekuje se da padne od 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Najobilnije padavine očekuju se na Kosovu i Metohiji, na Pešterskoj visoravni, u Pčinjskom, Pirotskom, Jablaničkom, Niškom, Topličkom i Rasinskom okrugu, ali i u delovima Raškog okruga.

U ovim predelima očekuje se da padne i preko 30, lokalno i do 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Ponegde se očekuju i grmljavinski procesi.

Svi ovi sistemi premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji dalje prema severoistoku, odnosno prema Bugarskoj, pa se postepenmo smirivanje vremena očekuje kasnije tokom prepodenva.

Oko podneva i kasnije širom Srbije biće promenljivo oblačno, uz dosta sunčanih perioda, ponegde sa pljuskovima i grmljavinom, koji će biti izolovanog karaktera.

U Vojvodini, na severozapadu Srbije i u Podrinju će tokom skoro celog dana biti suvo, uz dosta sunčanih perioda.

Nakon jutarnjih 10 do 15°C, maksimalna temperatura biće u nedelju od 25 do 29°C, u Beogradu do 27°C.

Očekuje se i relativno sparno vreme, uz visoku relativnu vlažnost vazduha.

Inače, u Srbiji se tokom većeg dela sledeće sedmice očekuje vrlo nestabilno vreme, uz česte pljuskove sa grmljavinom. Biće idealnih uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i obilnim pljuskovima, uz jake gromove.

S obzirom na to da se nad Srbijom očekuje izraženije južno i jugozapadno visinsko strujanje, očekuje se i dosta čestica pustinjskog peska i prašine iz Sahare, pa se očekuju obojene, odnosno prljave padavine sa napomenutim česticama.

I narednih dana biće toplo. Maksimalna temperatura u većem delu Srbije biće iznad 25°C, a nešto svežije očekuje se prema kraju sedmice.

(Telegraf.rs)

Video: Tramvaj i automobil - opet sudar! Novi kolaps u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA