Učiteljica iz Svrljiga od medenjaka pravi umetnička dela: Kolačić kao Vilerov goblen, 3D jaje, šampanjac...

D. K.
D. K.    
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Za učiteljicu Osnovne škole „Dobrila Stambolić“ u Svrljigu, Nakicu Antić sa punim pravom se može reći da je žena sa „zlatnim rukama“ jer se osim učiteljskim poslom veoma uspešno se bavi karvingom, odnosno dekorativnim rezbarenjem voća i povrća i izradom medenjaka.

Za karving Nakica već ima zlatnu medalju sa međunarodnog takmičenja, a nije isključeno da je osvoji i za izradu medenjaka jer su prava umetnička dela. Popularni kolači čiji su osnovni sastojci med i brašno, u rukama učiteljice iz Svrljiga postaju mali Vilerovi gobleni, korpice sa uskršnjim jajima i cvećem, heklana srca za mladence, boce šampanjca, mede, zeke...

Za uskršnje praznike izradila je i medenjake u obliku jajeta, ukrašenim čipkom i cvetićima. Nakica je za Telegraf.rs kazala da se karvingom bavi već skoro 13 godina, a medenjake je počela da izrađuje pre tri godine.

„Na ideju da izrađujem medenjake došla sam zahvaljujući mojoj dragoj prijateljici Tatjani Videnović. Ona je majstor za izradu torti i kolača, ali prvenstveno izrađuje torte, dok medenjake ređe pravi jer oni zahtevaju mnogo vremena. Za izradu jednog majušnog kolačića potrebno vam je sat ili dva, a za neke poput onih sa motivima Vilerovih goblena čak četiri sata. Posmatrajući Tatjanine medenjake, pomislila sam da bi mogla i ja da ih pravim. Ukoliko umem da rezbarim voće i povrće zašto ne bi mogla i da ukrašavam kolačiće i tako sam počela“, objasnila je Antić za Telegraf.rs.

Učiteljica Nakica Antić Foto: D.K./Privatna arhiva

Ona je kazala da voli sve što je lepo, a i u duši je vesela osoba, tako da joj izrada medenjaka i njihovo ukrašavanje veselim bojama zaista predstavlja veliko uživanje.

„Medenjake ukrašavam kraljevskom glazurom koja se pravi od belanaca, prah šećera i malo limunovog soka. Za isrcavanje kolačića koristim poslastičarske kese, s tim što ih pri vrhu vrlo malo isečem. Uz pomoć kese izvlačim vrlo tanke linije. Za medenjake koji izgledaju poput Vilerovih goblena pravim najpre kvadratnu mrežu. Povučem prvo dve linije koje su pod uglom od 90 stepeni i onda dalje iscrtam mrežu. Tako dobijam milimetarske kvadratiće koje ispunjavam glazurom u boji. U inostranstvu te mrežice mogu da se kupe, ali ih ja sama radim“, kaže Antić.

Prema njenim rečima, za izradu jednog medenjaka poput goblena potrebno je zaista puno vremena jer se dešava nekada da „končić“ od glazure pukne, pa onda kreće sve iz početka. Uz to se, dodala je, mora da pripremi glazura u više različitih nijansi jedne iste boje, kako bi se glazurom „vezlom“ , a to joj je najzahtevnije deo posla.

„Prvi put sam za Novu godinu uradila 3D medenjak. Bio je u obliku novogodišnjeg lampiona. Nedavno sam naručila kalup za 3D uskršnja jaja i oprobala sam se u njihovom ukrašavanju. Dopali su se svima koji su se videli, zatražili su mi da ih napravim moji prijatelji iz Svrljiga i iz Sokobanje, tako da će moći da ih vide i gosti te banje“, rekla je Antić za Telegraf.rs.

Pojašnjava da i 3D jaja i medenjake ukrašava po želji svojih prijatelja i poznanika koji joj ih naručuju za rođendane, veridbe, svadbe, godišnjice i druga slavlja. Neke radi za „svoju dušu“, a neke ideje „ukrade“ sa interneta, s obzirom da postoji mnogo klipova koje ljudi iz čitavog sveta postavljaju.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA