Ovi dani tokom predstojećih praznika doneće manje zahlađenje i padavine, ali i opasnost od grmljavinskih oluja

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Tokom vikenda se očekuje pojačanje jugoistočnog vetra, pa će od nedelje u košavskom području duvati jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i sa olujnim udarima od 80 km/h

Sve više jača aktivnost anticiklona i raste vazdušni pritisak, pa će polje visokog vazdušnog pritiska do kraja aprila doneti stabilno vreme. Istovremeno, termički visinski greben sa severa Afrike i Mediterana doneće našem području sa juga i osetnu topliju vazdušnu masu.

Vikend pred nama biće sunčan i topao. Prvi dan vikenda južnim i istočnim predelima doneće lokalni razvoj oblačnosti.

Jutarnja temperatura biće u subotu od 3°C na jugoistoku do 9°C na severu i istoku Srbije i u Beogradu. Maksimalna dnevna biće od 20 do 24°C, u Beogradu do 23°C.

Drugog dana vikenda biće još toplije, maksimalna temperatura od 23 do 27°C, u Beogradu do 25°C.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Početkom sledeće sedmice biće sunčano i veoma toplo.

Maksimalna temperatura biće iznad 25°C, lokalno i do 28-29°C.

Tokom vikenda se očekuje pojačanje jugoistočnog vetra, pa će od nedelje u košavskom području duvati jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i sa olujnim udarima od 80 km/h.

Početak maja doneće destibilizaciju atmosfere

Noć između 30. aprila i Prvog maja biće vedra, uz noćne i jutarnje temperature od 5°C na jugoistoku do 15°C na severu Srbije i u Beogradu.

Tokom dana biće sunčano i relativno toplo.

Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i sa olujnim udarima.

Dakle, jaka, na udare i olujna košava biće posledica anticklona i viskog vazdušnog pritiska istočnije od našeg područja, a ciklona i niskog pritiska iznad Italije.

Posle podne i uveče sa zapada i jugozapada prema ostalim predelima Srbije sledi jači razvoj konvektivne oblačnosti, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje i nepogode.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C.

Drugi i treći maj doneće Srbiji promenljivo oblačno i vrlo nestabilno vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom.

Istovremeno, preko našeg područja premeštaće se visinski ciklon sa Jadranskog mora dalje prema istoku.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Košava će oslabiti, a jugoistočni vetar biće u skretanju na jugozapadni i zapadni.

Maksimalna temperatura biće drugog maja od 20 do 25°C, a petak, 3. maj biće najsvežiji dan u sledećoj sedmici sa temperaturom oko 20°C.

Za Vaskrs toplije, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a pljuskovi sa grmljavinom očekuju se uglavnom u jugozapadnim i u brdsko-planinskim predelima Srbije.

Maksimalna temperatura biće od 21 do 25°C.

Prema trenutnim prognozama nakon 7. maja nestabilno i svežije sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske nepogode.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za period oko 1. maja od 19 do 23°C, one će biti uglavnom oko ili malo iznad prosečnih vrednosti.

Kada su padavine u pitanju, kraj aprila doneće potpuno suvo vreme, ali već početak maja donosi čestu pojavu lokalnih pljuskova.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA