"Čula se jaka eksplozija, podsetila nas na 1999.": Ovako je uništena NATO bomba u kamenolomu u Gadžinom Hanu

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Detonacija se čula ne samo u Kaletincu i Sopotnici, već i okolnim selima, Gornjem i Donjem Dušniku, Šebetu, Donjem Dragovlju i Ličju

Avio-bomba pronađena na gradilištu Naučno-tehnološkog parka uništena je u kamenolomu koji se nalazi između sela Sopotnica i Kaletinac, na obroncima Suve planine.

Stanovnici sela na području opštine Gadžin Han, na čijoj teritoriji se nalazi kamenolom, rekli su ze Telegraf.rs da se detonacija čula u 13.57 časova, a prethodno je oko 11 časova tim krajem prošao konvoj u kom se, osim kamiona sa eksplozivnom napravom, nalazilo i nekoliko policijskih i vojnih vozila, vozilo Hitne pomoći i vatrogasno vozilo, a sat kasnije začula se eksplozija.

Detonacija se čula ne samo u Kaletincu i Sopotnici, već i okolnim selima, Gornjem i Donjem Dušniku, Šebetu, Donjem Dragovlju i Ličju.

- Čula se baš jaka eksplozija. Podsetilo nas je na bombardovanje 1999. godine. Tako su se čule eksplozije u našem selu, kada su bombardovali Niš i Leskovac - rekla je za Telegraf.rs stanovnica Sopotnice.

Meštani su rekli da je ovo prvi put da jedna bomba bude uništena u tom kamenolomu, a mnogi smatraju da je sada to učinjeno jer u blizini kamenoloma nema kuća i vikendica, a put koji tu prolazi je slabo prometan.

Kaletinac je inače rodno mesto najpoznatijeg srpskog vojnika izviđača Dragutina Matića, poznatijeg kao Oko sokolovo.

Kaletinac uništena avio bomba u kamenolomu na obroncima Suve planine Foto: D.K.

430 kilograma eksploziva

Luka Čaušić, pomoćnika ministra Ministarstva unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije, rekao je danas, pre početka uklanjanja bombe, da je reč o visokorizičnoj akciji jer je reč o velikom neeksplodiranom ubojnom sredstvu, težine 1.000 kilograma, od kojih je 430 kilograma eksplozivnog punjenja.

- Po nekim podacima ona je lansirana 27. maja 1999. godine. Ušla je u zemlju pod velikom kinetičkom energijom i brzinom. Nalazila se na metar i po dubine. Pretpostavka je da je gađana kasarna Knjaz Mihajlo u neposrednoj blizini Naučno-tehnološkog parka - rekao je Čaušić.

Prema njegovim rečima, avio bomba je najpre neutralisana, potom utovarena i transportovana.

Na deaktiviranju bombe, rekao je Čaušić, radio je jedan pripadnik odeljenja za uništavanje eksplozivnih ostataka rata Sektora za vanredne situacije pošto je svetska praksa da što manje ljudi bude u samoj blizini neeksplodiranog ubojnog sredstva.

Na fotografijama koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo medijima, vide se da je avio-bomba dužine četiri metra, nakon što je neutralisana, uz pomoć kašike bagera utovarena u kamion čija je prikolica bila napunjena peskom.

Zbog uklanjanja bombe stanovnici naselja Stevan Sinđelić jutros do sedam časova morali su da napuste svoje domove i da sa sobom povedu kućne ljubimce. Prema podacima Sektora za vanredne situacije evakuisano je 1.300 ljudi.

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA