Vreme čitanja: oko 2 min.

Članice Predsedništva SNS povodom Svetskog dana zdravlja: Sve što radimo u našoj Srbiji je zbog dece i mladih

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Na Svetski dan zdravlja razgovarali smo o najvažnijoj temi - borbi za povećanje nataliteta, reproduktivnom zdravlju i podršci države onima koji već imaju decu i onima koji će se tek ostvariti u toj ulozi", rekla je Darija Kisić

  • 0
Članice Predsednipštva SNS Sanja Radojević Škodrić, Darija Kisić. Svetlana Vujović Foto: GO Beograd SNS

Povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, članice Predsedništva SNS prof. dr Darija Kisić i prof. dr Sanja Radojević Škodrić, kao i kandidatkinja sa liste Aleksandar Vučić - Beograd sutra prof. dr Svetlana Vujović, razgovarale su sa mladima o merama koje sprovodi Republika Srbija, kao i podršci i pomoći ženama i bračnim parovima koji se bore sa infertilitetom.

“Na Svetski dan zdravlja razgovarali smo o najvažnijoj temi - borbi za povećanje nataliteta, reproduktivnom zdravlju i sveobuhvatnoj podršci naše države kako onima koji već imaju decu, tako i onima koji će se tek ostvariti u toj, najlepšoj ulozi na svetu. Naša država omogućava veliku podršku svima koji se odluče da se ostvare kao roditelji, a sve mere pokrenute su na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića. Sve što radimo u našoj Srbiji je zbog dece i mladih, jer su oni naša snaga i naša budućnost”, poručila je Kisić.

“Država brine o velikom broju parova koji se bore sa sterilitetom, a Srbija je na prvom mestu u svetu po pravima na vantelesnu oplodnju o trošku države. VTO je omogućena bračnim i vanbračnim parovima, kao i ženama bez partnera, i to ne samo za prvo nego i za drugo dete. Postupak mogu da obave kako sa sopstvenim tako i sa doniranim reproduktivnim materijalom iz uvoza, što ranije nije bilo moguće ni o svom trošku, a kamoli o trošku države. Osim toga, obolelima od malignih bolesti omogućeno je da zamrznu reproduktivni materijal da bi po završetku lečenja mogli da se ostvare kao roditelji", rekla je Radojević Škodrić.

Država je u proteklom periodu ulagala u zdravstveni sistem i u zdravstvene radnike, i ta ulaganja su nikada veća, ali je i prepoznala probleme sa kojima se susreću parovi sa infertilitetom. Upravo otvaranjem Nacionalnog centra za infertilitet i endokrinologiju pola KCS, želimo da nas bude mnogo više u Srbiji. Svakom paru koji ne ostvari željenu trudnoću tokom 12 meseci, neophodno je otkriti uzroke, a potom ispraviti sve hormonske, imunološke, hematološke, psihološke faktore”, navela je Vujović.

(Telegraf.rs)

Video: Tamara Vučić i Darija Kisić na predstavi u Konaku knjeginje Ljubice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA