Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno koliko vredi ukradeno ordenje iz Palate Srbija: Pretpostavlja se da potiče iz Jugoslavije

J. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Heraldičar Dragomir Acović rekao je za Internet portal RTS-a da je broj ordena koji se godišnje dodeli daleko ispod te cifre

  • 7
SRETENJE ORDENJE DOBITNICI Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Heraldičar Dragomir Acović kaže za RTS, povodom hapšenja osam osoba zbog krađe 43 hiljade državnih ordena iz Palate "Srbije", da pretpostavlja da deo potiče iz perioda komunističke Jugoslavije. Što je veća količina, to je manja vrednost, objašnjava heraldičar.

Čak 43 hiljade državnih ordena nestalo je iz Palate "Srbije", nekadašnjeg SIV-a. Osumnjičeno je deset ljudi, od kojih je osmoro uhapšeno.

Heraldičar Dragomir Acović rekao je za Internet portal RTS-a da je broj ordena koji se godišnje dodeli daleko ispod te cifre, i da to ne bi mogla biti količina ni za narednih deset godina.

Pretpostavlja da deo ordenja potiče iz perioda komunističke Jugoslavije, kada je, navodi, za pedeset godina dodeljeno oko 300.000 ordena samo za zasluge za narod u trećem stepenu.

Acović podseća i da je Zakon o odlikovanjima promenjen prvo 1998. pa 2009. godine, što znači da su ordeni i medalje tada postali drugačiji i morali su da se kuju novi.

Pošto je u pitanju velika količina, pretpostavlja da su u pitanju medalje.

"Što je veća količina, to je manja vrednost", objašnjava heraldičar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BAJA

    15. mart 2024 | 19:53

    Koliko je pokradeno Titovih poklona, pa sad i ovo. Bit ce jos milionera

  • Гаргамел

    15. mart 2024 | 19:30

    Шта има да се претпоставља, јел се зна колико је било или не!? Ако се не зна онда је то тешко доказати а самим тим и неког осудити! Живи били па видели, осумњичени ће тужити државу за увреду части и добити одштету!!!

  • Soća

    15. mart 2024 | 19:24

    Pa koliko vredi to ordenje ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA