Srbi u Albaniji i Albanci u Srbiji: O pitanju nacionalnih manjina govorilo se u Tirani

 
M. B.
M. B.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Milićević u Tirani sa Gajdom o položaju Srba u Albaniji i Albanaca u Srbiji

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević sastao se danas u Tirani sa albanskim Komesarom za zaštitu od diskriminacije Robertom Gajdom kojem je posebno ukazao na položaj albanske nacionalne manjine u Srbiji i istakao želju da ravnopravan status imaju i Srbi u Albaniji.

Milićević je komesara Gajdu upoznao sa funkcionisanjem saveta nacionalnih manjina u Srbiji koji se neposredno biraju u skladu sa zakonom, pre svega brinu o nacionalnoj kulturi, jeziku i svom pismu, a finansiraju se iz budžeta Srbije, saopštili su iz Ministarstva.

"Zahvaljući inicijativi predsednika Vučića i premijera Rame bileteralni odnosi dve zemlje su kroz inicijativu Otvoreni Balkan na mnogo višem nivou nego ikada ranije. Zahvaljujući toj vizionarskoj i odgovornoj inicijativi građani obe zemlje mogu da putuju samo sa ličnom kartom, a od pre nekoliko dana otvoreno je i tržište radne snage tako da svi građani Albanije imaju isti radno-pravni status u Srbiji kao i građani Srbije, a isto će važiti i za državljane Srbije u Albaniji", istakao je Milićević.

Gajda se posebno zahvalio na dobroj saradnji Ambasadi Srbije u Tirani.

On je istakao i značaj i konstruktivnu ulogu predstavnika Srba u Komitetu za nacionalne manjine Albanije.

Gajda je upoznao ministra sa funkcionisanjem Komiteta, načinom izbora i finansiranja, ali i činjenicom da članove Komiteta ispred nacionalnih manjina potvrđuje Vlada Albanije.

Komesar se zahvalio Milićeviću na poseti i istakao nameru da pomogne uspešnijem funkcionisanju udruženja Srba u Albaniji, koristeći mehanizme koje predviđa država Albanija.

Milićević je danas uoči sastanka sa Gajdom, posetio Manastir Svetog Jovana u gradu Elbasan gde se poklonio moštima prvog srpskog kralja Jovana Vladimira.

Juče se u gradu Fir na jugu Albanije sastao sa predstavnicima Udruženja Srba "Jedinstvo" gde je obišao i radove na izgradnji novih prostorija škole u kojoj će deca srpskog porekla moći da izučavaju maternji jezik, kulturu i tradiciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvat

    11. mart 2024 | 19:58

    Kobse voli taj se svadja hahaha. Jedan narod sa dva lica muhahhah

  • МИЛЕ

    13. mart 2024 | 14:36

    Најзад сте нашли решење како ће те убрзати пропаст Србије.Нико неће ићи у Албанију и КиМ да ради а Шиптари ће окупирати Сбију.Сад им су врата широм отворена.Срби ће радити а они ће трговати ибпружти услуге као ђто су радили и до сада.

  • Nemanja

    12. mart 2024 | 13:35

    Dakle da im se ne priznaju diplome,da ne rade u državne institucije itd itd. Greška u koracima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA