Vreme čitanja: oko 1 min.

Jusufspahić objasnio šta znači reč "Ramazan": Ovako ga proslavljaju vernici muslimanske veroispovesti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dok se na arapskom kaže Ramadan, a na persijskom, odnosno turskom Ramazan, na srpskom bi se moglo reći - bogožuđanje

  • 1
Muhamed Jusufspahić Pristnskrin: RTS

Sa zalaskom sunca i večernjom molitvom počeo je Ramazan, sveti mesec za vernike muslimanske veroispovesti. Ramazan je sveti mesec posta, molitve, milosti i praštanja, deveti mesec muslimanske lunarne godine. O Ramazanu, značaju i tradiciji govorio je Muhamed Jusufspahić, predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije.

Predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić objasnio je u razgovoru za RTS značenje reči Ramazan.

I dok se na arapskom kaže Ramadan, a na persijskom, odnosno turskom Ramazan, na srpskom bi se moglo reći - bogožuđanje.

- Ramaz je žeđ i žuđ. Žeđ za vodom kroz taj post, ali Bog je i stvorio vodu. Pa žuđamo za onim koji je stvoritelj. I želimo njemu da se vratimo - poručio je Jusufspahić.

Uz molitve od zore do zalaska sunca, vernici se uzdržavaju od jela, pića i telesnih zadovoljstava.

- Od gutljaja, jer se rimuje u našem jeziku - od gutljaja, zalogaja i snošaja. Dakle, to su inače dozvoljene stvari. Ali ovde se uzdržavamo da bismo podstakli naše sustezanje i sprečavanje onoga zla koje iz ljudi izvire kada su u odnosima akcija-reakcija - naveo je Jusufspahić.

Na pitanje kako očistiti svoje misli, Jusufspahić poziva vernike da misle na Boga, na svoje preminule roditelje.

- Da pomislimo na našu prolaznost sećajući se samoga Gospoda boga neprolaznog - poručio je Jusufspahić.

Jusufspahić je objasnio da Ramazan počinje uvek istog datuma kada se gleda lunarni kalendar, ali da, kada se gleda solarni kalendar, izgleda kao da se datum pomera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Megido

    11. mart 2024 | 18:35

    Već stotinama godina muslimani posmatraju nebo da bi videli pojavljivanje mladog meseca koji označava kraj ramazana i početak Ramazanskog bajrama. U nekim područjima je uobičajeno da se pojava meseca posmatra golim okom, nakon čega verski vođa to objavljuje vernicima. Međutim, u proteklih nekoliko godina neke verske vođe su odobrile upotrebu savremenih metoda posmatranja. Iranski astronomi koriste teleskope pomoću kojih se dobija veoma jasna slika, opremu za posmatranje noćnog neba, čak i avione opremljene preciznim uređajima, a rezultate koje dobiju zatim potvrđuju verske vođe. Što se pre opazi mladi mesec, praznik će pre početi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA