One su dokaz da su šlemovi za oba pola: Jedu "hleb sa sedam kora", silaze u jame i muški obavljaju težak posao

 
Ekipa Srbije
Ekipa Srbije
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Inače u ovom Borskom rudniku od ukupno 1.259 zaposlenih, 17 odsto čine žene prosečne starosti oko 30 godina, od kojih više od 40 odsto ima visoko ili više obrazovanje

„Ona radi u rudniku i život joj nije lak.." Ovi legendarni stihovi Vlade Divljana godinama svedoče da su u ovom, "muškom" poslu i dame, ali neustrašive i poštovane. A da li je krilatica "hleb sa sedam kora" i dalje neprikosnovena za rad u rudarskoj industriji ili danas, kada je rad u mnogome olakšan upotrebom moderne opreme i savremene tehnologije, to više nije retkost, jer videti ženu u rudarskoj industriji i nije više čudno.

Da je rudarski poziv isključivo muško zanimanje, žene su odavno krenule da ruše sve predrasude. Tako ovaj poziv u poslednje vreme sve je privlačniji pripadnicama lepšeg pola. To su potvrdile Tamara Božinovski i Tamara Ivanović, dve dame, rudarski inžinjeri u Borskom Zelenom rudniku, Čukaru Peki.

Tamara Božinovski (36) radi na poslovima inžinjera u Sektoru geologije. Zatekli smo je na terenu sa grupom od dvadesetak učenika srednje Tehničke škole u Boru. Pokazujući da joj ništa nije teško ni u petom mesecu trudnoće, ozarenog i nasmejanog lica, pokazivala je učenicima kako se obavljaju rudarska merenja.

"Da, ja sam, zamislite, rudarski inženjer. Ali to ne treba da bude čudno, jer šlemovi su zaista univerzalni, napravljeni i za muškarce i za žene", kaže kroz smeh trudnica, inženjerka Tamara.

"Mislim da su predrasude da je rudarski poziv muško zanimanje odavno prevaziđene. Žene su upravo svojim radom, rudarstvu dale pečat i sasvim drugu perspektivu. Ja i posle 11 godina rada, mogu da kažem da sam i dalje zaljubljenik u svoju profesiju. Izazovan je ovo posao, dinamičan i uzbudljiv, prosto pruža brojne mogućnosti. Zadovoljna sam timom sa kojim radim, jer srpko-kineski radnici su vrsni stručnjaci ali pre svega divni ljudi i kolege. Trude se da nama damama uvek pruže podršku", ističe rudarski inženjer Tamara Božinovski, inače majka jedne devojčice, ali i buduća mama jednog dečaka.

Kao i njena starija koleginica, Tamara Ivanović(26) takođe je diplomirani inženjer rudarstva i napominje da joj ništa nije teško niti neobično u tome što žene rade u rudniku.

"Za mene koja sam završila rudarstvo sasvim je normalno da radim u struci. Slažem se da ovo nije posao rezervisan za muškarce. Baš naprotiv, vrata naše lompanije su uveki otvorena za zainteresovane mlade ljude među kojima su uvek žene dobrodošle", priča ova samouverena mlada devojka kojoj je posao da nadgleda radove u rudniku i poštovanje mera bezbednosti u radu.

"Ja kao i ostale kolege silazim u rudničku jamu u rudarska okna i radilište. Obilazim sve to svakodnevno. Smatram da smo do sada dokazale da smo potpuno ravnopravne sa muškarcima rudarima i da sa lakoćom možemo da obavljamo bilo koji posao. Jer mi smo žene", šeretski sa smeškom ističe Tamara.

Inače u ovom Borskom rudniku od ukupno 1.259 zaposlenih, 17 odsto čine žene prosečne starosti oko 30 godina, od kojih više od 40 odsto ima visoko ili više obrazovanje.

(Telegraf.rs/Milica Ristić)

Video: Prvi snimci sa mesta nesreće u rudniku kod Ljubovije: Velika tragedija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA