Jeziv prizor! Kod Kikinde pronađeno više od 800 mrtvih ptica: Sve ukazuje na masovno trovanje

 
T. I.
T. I.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 5

"Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom delu Evrope", navodi se u saopštenju DZPPS od 4. marta

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod kikindskog sela Nakovo.

Među njima je bilo najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste, i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu.

"Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom delu Evrope", navodi se u saopštenju DZPPS od 4. marta.

Oni takođe navode da situaciju dodatno pogoršava mogućnost da se otruje jedan par krstaša koji je u blizini Nakova počeo da pravi gnezdo.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je zbog sumnje u trovanje ptica u Nakovu podnelo prijavu Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Osnovnom javnom tužilaštvu iz Kikinde i Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ta organizacija upozorila je da se broj ptica u Vojvodini drastično smanjuje i kao glavne razloge navela manjak šuma i namnožavanje glodara.

"U stalnoj trci za profitom preorano je što je moglo da se preore, posečeno je drveće, a poljoprivredni otrovi desetkovali su populacije divljih životinja", saopštilo je DZPPS.

Ova prirodnjačka organizacija zaključila je da su time ugroženi i bezbednost i zdravlje ljudi, jer velike količine hemijskih preparata koje se koriste u agraru završavaju u hrani.

(Telegraf.rs)

Video: Tajni lift i skriveni ceo sprat: Stanare mnogo zanimalo šta ima iza gipsanih vrata!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇨🇭❓

    4. mart 2024 | 19:00

    Neka politika zabrani sve hemikalije u poljoprivredi koje su otrovne kao što se ovde radi,neka se kontroliše prodaja i primena.

  • David

    5. mart 2024 | 13:15

    Krivca vrlo lako nahvatati samo ako ima volje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA