Brašno iz rakovačkog mlina je nenadmašno za pravljenje domaćeg hleba: Domaćica otkrila savršen recept

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U mlin “Žitomelj” u Rakovcu, kod Bujanovca, dolaze isključivo ljudi koji sami mese hleb za članove svoje porodice, testenine, kore za pitu, a koji prilikom obrade brašna dobijaju sjajan proizvod.

To su radnici ovog mlina i te kako imali u vidu pa su iz tog razloga pripremili veće količine brašna na zalihama kako bi u vreme praznika mogli da podmire sve svoje kupce.

"Mušterije u našem mlinu dobijaju čisto neobrano brašno sa svim njegovim neophodnim sastojcima. Praktično mi prodajemo brašno kupcima kao što to čini uzoran mlekar kada pomuze svoju kravu i mleko odmah donese na vrata kupcu. Iz tog razloga mušterije nam godinama već ukazuju poverenje”, saznajemo u mlinu “Žitomelj”.

To su radnici ovog mlina i te kako imali u vidu pa su iz tog razloga pripremili veće količine brašna na zalihama kako bi u vreme praznika mogli da podmire sve svoje kupce.

“Mušterije u našem mlinu dobijaju čisto neobrano brašno sa svim njegovim neophodnim sastojcima. Praktično mi prodajemo brašno kupcima kao što to čini uzoran mlekar kada pomuze svoju kravu i mleko odmah donese na vrata kupcu. Iz tog razloga mušterije nam godinama već ukazuju poverenje”, saznajemo u mlinu “Žitomelj”.

A kako od brašna iz ovog mlina umesti fantastičan domaći hleb recept nam je otkrila žena koja ga ovde redovno kupuje.

Za mesenje ove vrste hleba je, prema njenim rečima, neophodno pripremiti kilogram brašna, jedan sveži kvasac, jednu kašičicu soli i mlake vode po potrebi.

Proces mešenja testa počinje tako što se brašno najpre stavi u dublju posudu i napravi mala rupica u koju se stavi kvasac i so. Zatim u nju sipati mlaku vodu da se najpre kvasac rastopi, a potom zamesiti i mekano testo koje potom treba ostaviti u blizini vatre, umotano u toplu krpu, da nadođe.

Kada testo bude nadošlo mora odmah da se razmesi na ravnoj pobrašnjenoj površini i oblikovati u glatku lopticu. Čim se to uradi sa ovako obrađenog testa treba otkidati loptice oblikovati ih i ređati u podmazan ili pobrašnjen pleh. Ovako pripremljen hleb treba ponovo ostaviti da nadođe, a kada do vrha ispuni krajeve tepsije peći ga u dobro zagrejanoj rerni, piše Jugmedia.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je najveći hleb na kobasicijadi u Bačkom Petrovcu: Pekli ga celu noć, a evo koliko je težak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA