Legenda obavija mistikom Petrovaradinsku tvrđavu: U temelje zazidane žive mačke, radnici našli ostatke

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Graditelji Petrovaradinske tvrđave su, prema legendi, u temelje novih bedema zidali žive mačke zbog verovanja je da mačka izdržljiva i otporna jer ima devet života

Mačke zazidane u zidine Petrovaradinske tvrđave, kao deo njenih temelja, da li je ovo istina ili mit? Ova legenda iz 17. veka izaziva različite reakcije, navode Gradske info.

Graditelji Petrovaradinske tvrđave su, prema legendi, u temelje novih bedema zidali žive mačke zbog verovanja je da mačka izdržljiva i otporna jer ima devet života. Verovali su da će tvrđava tako biti dugovečnija.

Tvrđava je, posle toga, postala neosvojiva, odolevši osmanskom napadu 1694. godine i kasnije, 1716. godine, kada je Eugen Savojski izvojevao jednu od najvećih pobeda nad osmanskom vojskom.

Legenda se dalje razvijala tokom istorije, o različitim trenucima kada su mačke navodno bile ključne u zaštiti i očuvanju tvrđave.

Slično se desilo i tokom Prvog i Drugog svetskog rata. tvrđava je preživela zahvaljujući delimično i mačkama koje su čuvale njen duh i energiju.

Radnici koji su radili na posleratnom uređenju tvrđave i rekonstrukciji temelja pojedinih objekata navodno su pronalazili mumificirane ostatke mačaka. Oni su se, pri dodiru, pretvarali u prah i pepeo.

Petrovaradinska tvrđava je danas jedan od najstarijih i najznačajnijih istorijskih spomenika u Novom Sadu. Stari bedemi kriju mnoge tajne i legende, a prisustvo mačaka daje mističnu notu ovom vmestu.

(Telegraf.rs)

Video: Jezivi snimak mladića koji šutiraju i bacaju nedužnu mačku: Životinja ni kriva ni dužna nastradala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA