Vreme čitanja: oko 1 min.

Palićki meda Medeni najavio kraj zime, ali nisu i medvedice: Kome je za verovati?

K. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za razliku od razigranog medenog, medvedice na Paliću ipak znaju da odspavaju nekoliko dana. Možda je tako bilo i jutros, jer kada smo ih posetili, bili su u svojim pećinama

  • 1
medved ilustracija Foto: Unsplash/ Ilustracija

Jutros se mrki medved Medeni u Zoološkom vrtu na Paliću nije vratio u pećinu, pa po verovanju možemo očekivati da je zimi kraj. Međutim medvedice Mara, Stana i Goca nisu bile tako optimistične, jer su ostale u svojim pećinama. Ostraje nam da vidimo ko je bolji meteorolog, Medeni ili ženski trio.

Ne da se uplašio i vratio u pećinu, nego je Medeni jedva dočekao jabuke koje su mu darivali timaritelji i posetioci. I ne samo danas, već i tokom cele zime, Medeni nikada nije u zimskom snu. Senke se na Sretnje nije ni mogao uplašiti, jer je jutros na Paliću bilo tmurno, piše RTV.

- S obzirom da se klima u celom svetu, pa i kod nas menja, ni medvedi više nisu tako pouzdani meteorolozi, kao u vreme kada je ovo verovanje nastalo, ali nadamo se da je na ovo sretenjsko jutro naš Medeni pogodio prognozu i da se zimi bliži kraj - kaže direktorka Zoološkog vrta na Paliću Sonja Mandić.

Za razliku od razigranog medenog, medvedice na Paliću ipak znaju da odspavaju nekoliko dana. Možda je tako bilo i jutros, jer kada smo ih posetili, bili su u svojim pećinama.

- Znaju po dva - tri dana da odspavaju. Dakle, dobro se najedu, nudi im se hrana, ali one na hranu tada ne reaguju. Ali, posle tri-četiri dana, ponovo ustaju, obilaze volijeru, obeležavaju teritoriju, tako da u klasičnu neku hibernaciju ne padaju - dodaje ona.

Po narodnom verovanju, na Sretenje se susreću zima i leto. Po ponašanju mrkog medveda može se videti koliko će zima još trajati. Ako medved ugleda svoju senku i uplaši se, vrati se u pećinu, tada će zima trajati još šest nedelja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero Postar

    17. februar 2024 | 04:55

    Mozda su medvedice bili u salonu lepote,sredjuju se za prolecni izlazak pa zato ne izlaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA