≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danica Grujičić za Telegraf.rs o nevakcinisanju dece od rođenja: Toga će biti manje sa razvojem "Torlaka"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka je, sa druge strane, istakla i da ne stoji priča da vakcina koje se uvoze nisu efikasne i sigurne i podsetila je da njih upravo proveravaju "Torlak" i ALIMS

  • 22

Profesor dr Danica Grujičić rekla je za Telegraf.rs da će to što ima dece koja nisu vakcinisana po obaveznom kalendaru imunizacije a uredno idu u školu, verovatno biti tema zajedničkog sastanka za republičku stručnu komsiju za imunologiju, pedijatriju i infektivne bolesti. Ona je navela da će sa jačanjem Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", takvih slučajeva biti sve manje.

- Mi ćemo gledati da Nacionalni tim za vakcine formiramo upravo od ove tri republičke stručne komsije. Možda će morati neki zakonsku akti i pravilnici da se donesu - rekla je ministarka za Telegraf.rs.

Dodala je da sa jačanjem naših snaga i razvojem Instituta "Torlak" biti sve manje onih kojih neće vakcinisati svoje dete.

- To ne znači da vakcine koje se uvoze nisu sigurne. Upravo je  Torlak taj koji proverava njihov kvalitet, to radi i ALIMS (Agencija za lekove i medicinska sredstva)  sa druge strane, priče oko toga da se uvoze vakcine koje nisu efikasne ne stoje - kazala je ministarka Grujičić.

Ona je otkrila da će krajem februara biti postavljen kamen temeljac za nove laboratorije na "Torlaku".

- To je dokaz koliko Srbija ulaže, koliko je Institut "Torlak" prepoznat kao nacionalno blago koje se ne sme pustiti. Sve priče o prodaji i puštanju više ne važe. To će biti dokaz koliko mi želimo da obnovimo i našzu proizvodnju vakcina a i sigurnost da ljudi ne bi jednostavno ni bi podlegali koje kakvim pričama koje mogu da pročitaju na internetu - kazala je prof. dr Grujičić za Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Video: Danica Grujičić: "Institut Torlak je prepoznat kao nacionalno blago"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    13. februar 2024 | 11:23

    Da li ce Torlak praviti domace vakcine, napravljene od strane domacih strucnjaka ili ce biti preprodavac za Fajzer i ekipu?

  • Marina

    13. februar 2024 | 11:19

    Samo da pitam, jesmo li ponovo kupili Torlak, posto je isti kolko znam prodat Novartisu? Da li je ponovo u nasem vlasnistvu?

  • Ko vakcinise svoje dete

    13. februar 2024 | 11:14

    Nema razloga da brine da li ce nevakcinisano dete imati uticaja na tvoje vakcinisano dete... Zato opusteno roditelji koji ce vakcinisati svoje dete... Al, ako dete postane autisticno posle vakcinacije, ko je kriv? Pa ti koji si vakcinisao dete tj dozvolio da ti vakcinisu dete. Ja znam mnogo dece koje su se razbolele posle vakcinacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA