≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U gradovima širom Srbije izložbe povodom Dana državnosti: Sutra svečano otvaranje

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložbe će biti otvorene u Beogradu, Leskovcu, Nišu, Subotici, Zaječaru, Kraljevu, Šidu, Leskovcu i Prokuplju

  • 1

Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma. Uoči Sretenja u gradovima širom naše zemlje građani će moći da posete neke od izložbi koje će sutra, 14. februara, svečano otvoriti ministri, premijerka Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade.

Izložbe će biti otvorene u Beogradu, Leskovcu, Nišu, Subotici, Zaječaru, Kraljevu i drugim gradovima, a ovo je spisak sa lokacijama.

Sutra će se u Državnom arhivu Srbije otvoriti izložba "Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije"  u 10 časova, ali i na drugim mestima u Beogradu.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu - svečano otvaranje izlozbe "Nadežda Petrović - Boje života" u 10.30 časova, a izložba će biti otvorena do 18. februara;

U 11 časova otvoriće se izložba i u Narodnom muzeju u Leskovcu pod nazivom "Odlikovanja i ordenja";

Ispred Gradske kuce u Subotici sa početkom u 11.30 otvaranje izlozbe "Vladarske zaduzbine Nemanjica";

Dom Vojske Srbije u Nišu - otvaranje izložbe "Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti" u 12 časova;

Galerija Matice srpske u Novom Sadu - izložba "Pomorisac - Vasa Pomorisac"  svečano će biti otvorena sutra u 12.30, a dostupna je građanima do 3. marta 2024. godine.

Istorijski arhiv Užice - otvaranje izložbe "Slike života - fotografije Alberta Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913.godine"  u 13 časova;

U 13.30 časova - Spomen kuća Save Sumanovića u Šidu - otvaranje izložbe "Sava Šumanović - Kod kuće za praznik". Izložbu će otvoriti ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović.

U 14 časova u Narodnom muzeju Zaječar ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković otvoriće izlozbu "Kako pamtimo vladare?";

Narodni muzej Toplica u Prokuplju - otvaranje izlozbe "Ratnici gvozdenog puka". Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović otvoriće izložbu u 15 časova,

U 17 časova, Konak kneginje Ljubice u Beogradu - Monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice"- supruga predsednika Republike Tamara Vučić i ministarka za brigu o porodici Darija Kisić.

U 17.30 časova, Narodni muzej u Kraljevu - otavaranje izložbe "Femina Balcanica" koja će biti dostupna do 20. aprila, otvoriće je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

U 19 časova, Narodni muzej Srbije u Beogradu - otvaranje izložbe "LADA - 120 PROLEĆA"

Beograd 18.30 - ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović Etnografski muzej - "Tragovi nasleđa"

Beograd 18.00 - Kula Beograd - prikaz ćiriličnih slova

Promenada - Aktivacija sa lutkama Dositeja Obradović, Vuka Karadžića i Desanke Maksimović

18.05 - Izložba "Ćirilica" - 30 postamenata za 30 slova postavljeni od Kule Beograd duž Savske promenade - ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović.

Na Sretenje 1804. počeo je Prvi srpski ustanak, istorijski događaj koji je označio početak nastanka novovekovne srpske države, a 31 godinu kasnije 1835. donet je prvi srpski Sretenjski ustav. Stoga je 15. i 16. februar proglašen za Dan državnosti Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA