Društvo za zaštitu i proučavanje ptica sprovelo akciju prebrojavanja jedinki

 
J. P.
J. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U deset najčešćih vrsta nalaze se još, redom po brojnosti: divlji golub, siva vrana, plava senica, zelentarka, gugutka, svraka i zeba

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) sprovelo je krajem januara akciju građanske nauke "Ptice moje hranilice", u okviru koje posmatrači prebrojavaju ptice na hranilicama, a prema dostavljenim rezultatima najbrojnija vrsta ovogodišnjeg brojanja je velika senica (Parus major) sa 5.305 jedinki.

Kako je objavljeno na sajtu DZPPS, na drugom mestu je dobro poznata vrsta kojoj brojnost opada, vrabac pokućar (Passer domesticus) sa 2.793 jedinke, a na trećem poljski vrabac (Passer montanus) sa 2.036 jedinki.

U deset najčešćih vrsta nalaze se još, redom po brojnosti: divlji golub, siva vrana, plava senica, zelentarka, gugutka, svraka i zeba.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ističe da je ovo jedna od najuspešnijih akcija u kojoj je učestvovalo rekordnih 811 posmatrača, koji su zajedno širom Srbije izbrojali i dostavili podatke o 21.540 jedinki više od 75 različitih vrsta ptica.

Ove godine posmatrači su ptice brojali tokom sat vremena od 19. do 21. januara, a dostavljeni podaci su mogli da se prate iz minuta u minut na veb-sajtu hranilice.pticesrbije.rs posvećenom ovoj akciji.

"Od 190 opština u Srbiji imali smo makar jednog učesnika u 90 opština. Najviše ljudi, čak 59, je brojalo ptice u Novom Sadu, zatim u Beogradu, gde prednjači opština Novi Beograd sa 24 učesnika. Po broju učesnika još se izdvajaju Zrenjanin, Pančevo i Kikinda. Ti rezultati nas ne iznenađuju, poznato je da se na teritoriji Vojvodine još iz ranijih vremena baštini interesovanje za ptice. Zanimljivo je i da je učešće uzelo gotovo duplo više žena nego muškaraca, a u 123 slučaja se brojalo zajedničkim snagama, u krugu porodice", saopštila je koordinatorka akcije Nataša Jančić.

Kako se navodi, veliki broj učesnika se odazvao pozivu Društva da ptice i prihranjuje tokom zime i na hranilicama je bilo raznovrsnog zrnevlja, od čega je najzastupljeniji suncokret, kod 265 učesnika, a bilo je i orašastih plodova, masnih kugli, svežeg voća.

Čak 90 učesnika se postaralo da pticama bude dostupna i voda, koja im je od izuzetne važnosti u zimskim danima.

Ptice su najviše brojane u baštama i parkovima, zatim na poljoprivrednim površinama, livadama i u vodenim staništima.

„Primarni cilj ove akcije jeste bolji uvid u brojnost i navike ptica pomoću građanske nauke, ali nam je podjednako važno da je ovo aktivnost u kojoj su ljudi uživali i ostvarili kontakt sa prirodom. Učesnici su nam slali svoje utiske da nisu znali kako im je raznovrstan i `šaren ptičji komšiluk u samom centru grada` i koliko vreme brzo prolazi u posmatranju ptica. Možda i najlepši komentar smo dobili od jedne učesnice koja nam je rekla da je iznenađena koliko je brojanje ptica umirujuće i zanimljivo“, istakla je Jančić.

"Ptice moje hranilice" je jedinstvena akcija koja se organizuje od 2019. godine i ima za cilj da podstakne i poduči građane kako da tokom zimskih meseci na ispravan način prihranjuju ptice, na koji način da ih popišu i dostave nalaze kako bi pomogli sakupljanju podataka i širenju znanja o pticama koje žive u čovekovom neposrednom okruženju, a zatim da im ukaže da je moguće ubrzani ritam života usporiti na određeno vreme posmatranjem i raspoznavanjem ptica, navodi DZPPS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA