Predstavljena platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja

 
B. P.
B. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Iz Ministarstva ističu da će platforma omogućiti efikasnu razmenu medicinske dokumentacije uz zaštitu podataka

Ministarstvo zdravlja predstavilo je platformu za zbrinjvanje urgentnih stanja, a ministarka Danica Grujičić istakla je da je ovo samo nastavak digitalizacije na kojoj Ministarstvo insistira.

"Ne zbrinjavaju se sva urgentna stanja u Urgentnom centru. Platforma omogućava da kolege dobiju signal na službenom telefonu, ulaze u program i vide šta je sve urađeno do tog časa u prethodnom kliničkom centru ili u Urgentnom centru. Nastavlja lečenje kao da je od početka bio u toj ustanovi, neće biti gubljenja vremena", objasnila je Grujičić.

Sledeća faza je uključivanje hitne pomoći, svih kliničkih centara, a onda i bolnica, rekla je.

"Ako neko šalje pacijenta iz Leskovca u Beograd, lekar će moći sve podake da vidi o njemu", kazala je ministarka dodajući da je najvažnije da je sve jednostavno.

"Nema popunjavanja obrazaca 500 puta u nedogled. Moramo sve postepeno, mnogo kasnimo. Premijerka Brnabić je insistirala uvek na digitalizaciji", ističe Danica Grujičić.

Kako je pomoćnik u Ministarstvu zdravlja za digitalizaciju Đuro Radović otkrio, u planu je izgradnja zatvorene mreže za beogradske ustanove koje će podići nivo zaštite i brzinu prenosa podataka.

"Cene su se razlikovale od ustanove do ustanove, 20.000 do 30.000 evra, zavisno od veličine ustanove. Ovo će sada sve ići preko LBO broja i ostaće tako dok se ne definiše lični zdravstveni broj", kaže Radović.

Ministarstvo zdravlja je, prethodno su saopštili, u saradnji sa zdravstvenim ustanovima u Beogradu, u cilju pružanju poboljšanja zdravstvenih usluga pacijentima, razvilo centralizovanu Platformu za zbrinjavanje urgentnih stanja, koja treba da omogući efikasniju razmenu medicinske dokumentacije između hitnih službi, maksimalnu zaštitu podataka uz bržu dijagnostiku i pravovremeno lečenje i samo zbrinjavanje pacijenata.

Platforma je za sada implementirana u pet zdravstvenih ustanova u Beogradu: u UKC Srbije, KBC "Dr Dragiša Mišović", KBC "Zvezdara", KBC

"Bežanijska kosa" i KBC "Zemun". U narednih 10 dana u projekat će se uključiti i Institut za ortopediju Banjica i Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava", dok će druga faza implementacije projekta uključiti i Zavod za urgentnu medicinu Beograd.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA