Vreme čitanja: oko 3 min.

Kad drugi ne mogu i ne smeju, ona uvek može i sme: 72. brigada za specijalne operacije obeležila svoj Dan

Vreme čitanja: oko 3 min.

Komandni kadar 72. brigade za specijalne operacije je, ne žaleći sebe i svoj život, uz maksimalna naprezanja i odricanja svih proteklih godina, stvorio kolektiv koji je u stanju da izvrši i najteže zadatke

  • 8

"Kad drugi ne mogu i ne smeju, samo je jedna 72. koja uvek može i sme..." Ovaj poklič odjekivao je danas prostorom kasarane "Rastko Nemanjić" u Pančevu gde je danas, na Svetog Savu i 72. brigada za specijalne operacije vojnom svečanosti obeležila svoj Dan. Dan, 27. januar, koji se održava u spomen na prvi uspešno izvršen borbeni zadatak. Istovremeno, obeležena i krsna slava jedinice.

Svečanosti su prisustvovali načelnici uprava Generalštaba Vojske Srbije, raniji komandanti brigade, predstavnici jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, organa lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, kulture, kao i udruženja veterana i institucija sa kojima jedinica sarađuje.

Pored svečanog stroja pripadnika jedinice, na zemljanoj postavci mogli su se videti i Miloš - vozilo borbeno oklopno terensko sa formulom pogona 4 x4, kvadovi, dronovi...  

Pred svečanim strojem pripadnika jedinice, pročitane su čestitke povodom praznika, sumirani su rezultati rada u prethodnom periodu i uručena priznanja najboljim pojedincima, nakon čega su položeni venci u spomen-sobi brigade.

Komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan u svom svečanom govoru podsetio je da je današnja 72. brigada naslednik slavne ratne 72. Specijalne brigade, koja nosi orden ratne zastave prvog stepena, ali i šta Sveti Sava znači za ovu jedinicu.

- I pre Save Nemanjića, bili smo Srbi a od njega znamo da smo Srbi i učimo kakvi treba da valjamo kao Srbi, te vas zato pozdravljam radosnicom i rečima: "Danas Srbi, svi i svuda slave istu slavu - proslavljaju svoga srpskog svetitelja Savu" - rekao je na početku govora brigadni general Miroslav Talijan:

- Kao što znate, iznad istorije ratova i država, koju stvaraju moćne vojskovođe stoji istorija ljudskog mira i pregnuća. To je istorija ljudske civilizacije, ta čudesna brojanica - kultura naroda. Tu istoriju stvaraju oni koji su umom i duhom najmoćniji, uzvišeni.

Istakao je da se u ukupnoj istoriji izdvaja ličnost Save Nemanjića, po kom se prepoznaje srpski narod.

- Naša 72. brigada svog nebeskog zastupnika dobila je na dan svog vatrenog krštenja, kada nas je, verujemo, svevišnji izabrao za svečare Savindana, i time nas obožio, te i danas jesmo i bićemo bitna jedinica za opstanak i razvoj Srbije i njenog naroda. Zato, više od tri decenije, pripadnici naše brigade sa nauzvišenijim sećanjima poštuju i slave Svetoga Savu i slede svoj svetosavski duh i put - kazao je Talijan i dodao da su svoje identitetsko utemeljenje utvdili imovanjem kasarne imenom svog duhovnika - "Rastko Nemanjić".

Komandant Talijan je podsetio da je današnja 72. brigada naslednik slavne ratne 72. Specijalne brigade, koja nosi orden ratne zastave prvog stepena.

- Sve ovo ne bi bilo moguće da u njenom stroju nije bilo i jeste izuzetno profesionalnog i patriotski uzvišenog, rodoljubivog komandnog kadra i pripadnika jedinice, koji su shvatajući svoje mesto i ulogu, ne žaleći sebe i svoj život, uz maksimalna naprezanja i odricanja svih proteklih godina, stvorio kolektiv koji je u stanju da izvrši i najteže zadatke.

- Otud i zvonko i nadahnuće, iz našeg stroja odjekuje poklič: "Kad drugi ne mogu i ne smeju, samo je jedna 72. koja uvek može i sme" - rekao je Talijan nakon čega se iz svečanog stroja prolamala jedna po jedna reč ovog pokliča.

Danas su se svi u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu setili svih koji su utemeljili stroj 72. brigade, a posebno onih koji su svoj život dali za slobodu i čast otadžbine.

U osvrtu na postignute rezultate u godini za nama - koju je obeležilo dalje jačanje sposobnosti jedinice, pre svega kroz realizaciju Projekta 5000 i nastavak opremanja savremenim naoružanjem i vojnom opremom - istaknuto je da su pripadnici 72. brigade uspešno realizovali sve dodeljene zadatke, pokazavši pritom vrhunsku obučenost, visok moral i profesionalizam.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    27. januar 2024 | 22:06

    Sa 300000 hiljade dinara platu treba da budu uvek tu,muka je za ljude vojnike koji mnogo vise rade od njih i odsutni su od porodice po mesecima,koji godinama zive u kzb-u za 70000 hiljade...i onda se pitamo sto nam odlazi vojska

  • Srbin

    27. januar 2024 | 22:12

    Uvek je najvise ispastao i u miru i u ratu narod sa juga srbije,raspitajte se kolika im je plata i u kojim uslovima radi vojnik na jugu

  • Дража

    29. januar 2024 | 08:14

    Кад човек види ко су све данас генерали...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA