Đukić Dejanović: Školska slava Sveti Sava je prilika da se istakne značaj prosvetara

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

U školama u Srbiji danas se obeležava školska slava - Sveti Sava, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je školska slava Sveti Sava prilika da se istakne i naglasi uloga i značaj profesije prosvetnih radnika.

Đukić Dejanović je, obraćajući se na svetosavskoj ceremoniji u OŠ “Majka Jugovića”, koja je prva u Srbiji počela da slavi školsku slavu 1812. godine, rekla da je danas važan dan za sve učenike i škole.

"Slaveći svake godine 27. januara školsku slavu potvrđujemo značaj ovog prosvetitelja za našu državu.

Zalagao se za opismenjavanje naroda, podižući mnogobrojne manastire, crkve i škole po celoj zemlji“, istakla ministarka.

Ukazala je da je važno da i danas mladi naraštaji primaju ljubav prema znanju, kao i da uče da neguju prave ljudske vrednosti.

Đukić Dejanović je zahvalila prosvetnim radnicima na njihovoj posvećenosti i profesionalnosti, a učenicima je poručila da na putu obrazovanja neguju prave vrednosti i drugarstvo.

U školama u Srbiji danas se obeležava školska slava - Sveti Sava, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju.

Za školsku slavu ovaj praznik je ustanovljen 2. januara 1840. godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.

U odluci Popečiteljskog prosvještenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se sveti Sava proglašava za patrona svih škola i da se od tada u svim školama najsvečanije proslavlja.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti, a posle poluvekovne zabrane u komunističkom režimu ponovo se nas tavilo sa proslavljanjem ovog praznika. 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Đukić-Dejanović: Važno detektovati one koji su slali dojave o bombama po školama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    27. januar 2024 | 12:29

    Baš tako, Sveti Sava školska slava, proslavljaju je prosvetni radnici i deca učenici. O tome govori ministarka koja je penzionerka, slavila slavu od malih nogu. Zar nije vreme da se na mesto ministra obrazovanja, postavi mlađa osoba sa završenim ovdašnjim fakultetom, iskustvom u pedagoškom radu? Vreme he da se na ta mesta ne posta lja isključivo partijski kadar, videli smo ih do sada, pokazali su se. Pre svega da budu ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA