Od 19. do 21. januara brojimo pernate komšije: Svi mogu da učestvuju u akciji "Ptice moje hranilice"

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje jedinstvenu akciju brojanja ptica koje žive u čovekovom neposrednom okruženju "Ptice moje hranilice"

Korisno, a možda i osvojite nagradu! Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje jedinstvenu akciju brojanja ptica koje žive u čovekovom neposrednom okruženju "Ptice moje hranilice". Iz DZPPS pozivaju ljubitelje prirode širom Srbije da prihranjuju ptice, posmatraju ih, prebroje i podatke dostave preko sajta hranilice.pticesrbije.rs, prvog u Srbiji posvećenog, isključivo, zimskoj prihrani ptica, navodi Gradski online.

Ovo je peta godina zaredom kako organizujemo ovu akciju građanske nauke, te smo povodom ovog malog jubileja pokrenuli i poseban veb-sajt na kojem postoji obilje informacija o tome kako, čime i kada prihranjivati ptice, koje to vrste vole da posećuju hranilice i kako ih prepoznati, kako ih brojati i kako dostaviti podatke. Pomoću ovog sajta, brojanje ptica je znatno pojednostavljeno i pritom vrlo zabavno - kaže koordinatorka akcije, Nataša Jančić iz DZPPS.

Hranilicu za ptice možete napraviti i od obične plastične flaše koju ćete redovno dopunjavati sirovim i neposoljenim suncokretom, ovasom, lomljenim kukuruzom, a zatim je postaviti na terasu, u dvorište, ispred zgrade, u park… Međutim, iako na ovaj način pomažete pticama da prebrode zimske dane, da biste učestvovali u akciji, nije neophodno da prihranjujete ptice.

Sve što je potrebno da uradite jeste da od 19. do 21. januara izdvojite sat vremena tokom kojih ćete posmatrati i zabeležeti vrste ptica i njihovu brojnost:

Cilj akcije jeste da podstičemo kulturu prihranjivanja i posmatranja ptica, ali i građansku nauku, što znači da svako, dostavljanjem podataka, pomaže da steknemo uvid u to koje ptice i gde žive, šta im od hrane pogoduje, šta ih ugrožava… U vremenu ozbiljne krize prirode, ovo je najmanje što svako od nas može da učini - dodaje Jančićeva.

Svi učesnici dobijaju priliku da osvoje vredne nagrade u izvlačenju 6. februara u 12 sati na društvenim mrežama DZPPS-a: knjigu “Ptice Srbije i Evrope– vodič za raspoznavanje” ili Opticron dvogled Adventurer II. Dodatne informacije o akciji “Ptice moje hranilice” možete pronaći na sajtu hranilice.pticesrbije.rs ili pozivom na broj telefona 011/400-25-61.

(Telegraf.rs)

Video: Nikola iznajmljuje golubove: Podižu atmosferu na slavljima i pomažu kućni budžet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA