Stiže povećanje plate razrednim starešinama u Srbiji: Evo koliko će dobiti i kada

 
M. L.
M. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 6

Od januarske plate će osnovica biti povećana za 10 odsto, evo koliko to iznosi u novcu

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kojom je povećan koeficijent za razredno starešinstvo sa četiri na sedam odsto.

Izmenjena Uredba je objavljena u Službenom glasniku i primenjuje se na obračun i isplatu plata počev od januarske zarade.

To znači da će odeljenjske starešine povišicu osetiti u februaru, kada se isplaćuje zarada za januar.

Milan Jevtić, sindikalista iz Kragujevca, za Danas iznosi preciznu računicu koliko će po ovom osnovu prosvetari dobiti para:

– Vrednost osnovice je do sada bila 4.549,72 dinara, dodatak za starešinstvo je izraženo u koeficijentu 0,69, a u novcu je trenutno 3.139,30 dinara. Od januarske plate će osnovica biti povećana za 10 odsto ili u novcu na 5.004,69 dinara. Starešinstvo se takođe povećava sa četiri na sedam odsto, što je izraženo u koeficijentu 1,21 ili u novcu 6.065,68 dinara – pojašnjava Jevtić.

Više od godinu dana trebalo je državi da ispuni ono što je obećao bivši ministar prosvete Branko Ružić, nakon što je povećanje dodatka za starešinstvo dogovoreno na Radnoj grupi za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama.

Povod za formiranje ove radne grupe bio je slučaj nasilja nad profesorkom Tehničke škole u Trsteniku kojoj je učenik izmakao stolicu, a predlog da se starešine dodatno nagrade potekao je od sindikata.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    10. januar 2024 | 13:09

    Da se nagrade starešine??!! Jel vi znate šta jedan odeljenski starešina ima na svojoj glavi. Ako odeljenje ima 25 đaka, to je još 50 roditelja. To je kao da si usvojio 25oro dece, bez svog pristanka. Svi znamo kakva je situacija u društvu, kakva su današnja deca, a posebno roditelji. Da ne govorim o administraciji koju mora da vodi, pa dodajte tu jednog do dva problematična učenika (ako ima sreće da ih je samo toliko), pa čest pojačan vaspitni rad, sati razgovora sa još problematičnijim roditeljima... Zamislite, roditelj vas iz zatvora zove da pita, šta da radite sa njihovim detetom..jer on nema nadzor nad njim..drugi roditelj nema moć nad njim... E, to vam je nagrada.. Ni jedan prosvetni radnik, da ima mogućnost izbora, ne bi želeo da bude starešina za ne znam koje pare, a ne za 5000 din mesečno. Sramota da vas je sve zajedno u ministarstvu prosvete!!!

  • Žalosni nastavnik

    10. januar 2024 | 15:36

    Stani suzo lutalice...

  • Matematičar

    10. januar 2024 | 17:15

    Bila sam starešina od prvog dana kada sam se zaposlila i izvela 4 generacije (po 4 godine). Pre tri godine dobijem petake (prethodno su mi izašli osmaci)... Izguram nekako tu jednu godinu, roditelji da me razapnu, nezadovoljni što su njihovi ljubimci sa odličnog 5,00 kod učiteljice, pali na vrlo dobar uspeh, a ja nisam tražila od kolega da im se daju veće ocene (čitaj poklone ocene). Dakle, najgora razredna... Zamolim direktora da me oslobodi starešinstva i on mi ispuni želju. Ljudi moji, ja sam se preporodila... Nema viber grupa, slanja poruka u 11 uveče, žalbi na kolege... Neću biti starešina dokle god budem mogla, ni za kakve novce!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA