Saša Albers jedan je od najboljih mladih šahista u Holandiji: Šah počeo da uči od majke Piroćanke

 
B. P.
B. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Često dolazi u pirotski kraj, gde ima rodbinu i prijatelje

Saša Albers, Piroćanac po majci, jedan je od najboljih mladih šahista Holandije, a pre nekoliko godina, u kategoriji do 18 godina, osvojio je drugo mesto u "zemlji lala".

Saša je ovih dana boravio u Pirotu, gde je igrao šahovski turnir u organizaciji Šah kluba Čast i slava, ostvarivši zapažene rezultate, a kako je u razgovoru za Pirotske vesti kazao, u Pirot dolazi često i veoma rado.

"Od trinaeste godine igram šah profesionalno, a od desete godine igram manje turnire. Imam familiju u Pirotu, dolazim često, imam i prijatelje ovde, tako da rado dolazim ovde, volim izlaske, hrana je ukusna, jeftino je. Najviše volim pljeskavicu, volim i pite koje moja baka uvek pravi, ali i sve vrste mesa, koje je bolje nego u Holandiji, i zato ga najviše i volim", kazao je Albers za Pirotske vesti.

Ambicije su mu da ove godine postane FIDE majstor

Saša ima jasne planove kada je o karijeri reč. Plan mu je da ove godine postane FIDE majstor.

"Pre godinu i po bio sam drugi na Šampionatu Holandije za šahiste ispod 18 godina, igram turnire širom Evrope. Takođe igram često na takmičenjima u Holandiji i Nemačkoj. Inače, igram za holandski klub ASV u Arnemu", kaže Saša za Pirotske vesti.

Saša Albers Foto: Facebook/Saša Albers

Šah naučio od majke

Saša je šah počeo da uči najpre od majke Jasmine, rođene Piroćanke, a ozbiljnije je počeo da uči u osnovnoj školi kada je njegovu školu posetila Škola šaha.

"Zavoleo sam šah, priključio se klubu, i već sa 13 godina sam igrao profesionalno", kaže Saša, čija je velika podrška, osim majke Jasmine, i otac, Holanđanin, Nils, koji takođe često i vrlo rado dolazi u Pirot i uživa u čarima pirotskog kraja i neverovatne prirode ovog dela Srbije, ali i u specijalitetima.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA