Centralnoevropska inicijativa podržava realizaciju projekta "Vet 4 medijacija za Rome i Romkinje”

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Posebna pažnja posvećena je izgradnji kapaciteta zemalja koje još nisu članice EU

Zaštita i unapređenje pripadnica i pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica spada i među prioritete CEI, kako je navedeno i u Instrumentu CEI za zaštitu prava manjina, a koji promoviše inkluziju i integraciju Roma i Romkinja u skladu sa ciljevima Dekade Roma.

Učesnice i učesnici projekta doprinose različitim pristupima, razmenom iskustva i prakse koja se pokazala korisnom, kao i propisima koji idu na ruku socijalnoj inkluziji i integraciji Roma i Romkinja.

CEI podržava procese evropskih integracija putem podsticanja međusobne saradnje između država članica i njihove saradnje sa Evropskom unijom, kao i sa ostalim zainteresovanim institucijama prvog i drugog sektora, te međunarodnim i domaćim organizacijama civilnog društva.

Od svog osnivanja pre 35 godina, CEI se stalno prilagođava evropskom političkom okruženju koje se stalno i brzo menja i to kao platforma za politički dijalog koja pomaže pri održavanju saradničkih odnosa i izgradnji poverenja između zemalja učesnica. U nameri da doprinese procesima evrospkih integracija, CEI kombinuje multilateralnu diplomatiju i upravljanje projektima kako bi povezala evropske makroregione.

Od januara 2024. godine, politička saradnja CEI trebalo bi da državama i njihovim institucijama pruži pragmatičnu platformu za regionalnu saradnju usmerenu na njihovu pripremu za predstojeće pristupanje Evropskoj uniji.

Posebna pažnja posvećena je izgradnji kapaciteta zemalja koje još nisu članice EU, a koja se postiže prenošenjem znanja i osavremenjavanjem prakse putem razmene iskustava između zemalja članica EU i onih koje to tek treba da postanu.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs /A. N.)

Video: U čast Ivana Tasovca: Svečano otvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA