Ne očekujte puno od nje: Vukmani čuli jezive reči za prevremeno rođenu ćerku, a ona pokazala da su čuda moguća

 
 
 
Čitanje: oko 10 min.
  • 3

Koliko je bio jak njen majčinski instikt govori i to da je jednog jutra ustala i svojoj majci rekla da će se ranije poroditi

"Ne očekujte puno od nje", ovu rečenicu, koja i danas odjekuje u ušima porodice Vukman, čuli su od doktora nakon što je njihova ćerka prevremeno rođena u 31. nedelji trudnoće. Ipak, uz lavovsku borbu, Sofija (4) danas prkosi svakoj dijagnozi, a tata Žarko uvereno kaže da će mezimicu gledati na daskama koje život znače. Da su čuda moguća pokazuje i činjenica da ova hrabra devojčica polako, ali sigurno korača ka svom isceljenju.

Aleksandra Vukman najlepše trenutke života prolazila je u strepnji, trudnoća, iako nije tako deklarisana, bila je visokorizična. Već u osmoj nedelji je prokrvarila i od tada se stanje mnogo više prati, a jednom prilikom završila je u Narodnom forntu gde su joj za dlaku očistili plod.

"O tome nikada nisam pričala, međutim, odlučili su da to ipak ne urade. Mislili su da mi je otišao deo ploda kad sam prokrvarila, nama je to bilo ne znam... Jedva sam ih namolila da mi urade ultrazvuk ponovo gde smo čuli da srce kuca i da je beba tu", priča Aleksandra za Telegraf prisećajući se koliko je bila srećna i zahvalna što su se nakon te toga svi vratili kući.

Predosetila da će se poroditi pre vremena

Pored pojačanih kontrola kod ginekologa Sandra je bila podvrgnuta i dabl testu, nakon toga i tripl testu, a dok je čekala rezultate u sebi je mislila "Bože ako je bilo šta ja ću nju da rodim, a ti ćeš mi pomoći da se sve sredi". Koliko je bio jak njen majčinski instikt govori i to da je jednog jutra ustala i svojoj majci rekla da će se ranije poroditi.

"Ona me je opsovala i rekla jesi ti normalna nećeš se poroditi ranije, porodićeš se u devetom mesecu kako treba. Ja sam rekla ne, porodiću se ranije i možda će biti nekih manjih problema u početku, a posle će sve biti kako treba. Eto, to je valjda taj majčinski instinkt", ističe ona.

Iako nije imala potpuno bezbrižnu trudnoću, naša sagovornica jedva je čakala da uđe u 7. mesec jer je znala da će tada moći da rodi živo dete sa kojim će sve biti u redu. Međutim, pre samog porođaja završava 20 dana u bolnici, ne zna šta joj se dešava i na kraju se ušunjava i strah.

"Otišla sam tamo puna energije, a svaki dan sam bila sve gore i gore. Pomislila sam da li nije nešto na psihičkoj bazi", objašanjava Aleksandra.

"Ja idem kući, a beba mi ostaje na Institutu"

Ipak, kako navodi, najgore joj je pao sam izlazak iz porodilišta kada su suprug i njena majka došli po nju, a ona je izašla bez svog deteta.

"Ti ideš kući, a beba ti ostaje tamo", sa setom priča naša sagovornica.

Nakon izlaska iz bolnice počele su svakodnevne posete odeljenju neonatologije, a Žarko Vukman, ponosni tata male Sofije nam je u razgovoru otkrio kako su one izgledale.

"Svaki put odlazimo na Institut pre 12 kada počinju posete, nas dvoje uvek dođemo ranije, ali bukvalno nisi svestan šta sve može da se desi", priča Žarko.

U trenutku kada je njihovu tek oformljenu porodicu potresao prevremni porođaj, i Žarko i Aleksandra bili su veoma mladi, kako Vukman navodi, još uvek nesvesni šta im se zapravo dogodilo.

"Kada se sve to desilo, prvo što smo mladi, nismo svesni šta je. Sve je okej porodila se prevremeno, dete u inkubatoru i to je to, u tom trenutku "ravna linija" niti si srećan niti tužan, ne znaš šta je i tek posle kako vreme ide i kad krećeš da shvataš šta se dešava... E tu su već neki prelomni trenuci", objašnjava naš sagovornik.

Novogodišnju noć proveli na parkingu Sava centra 

S obzirom na to da je Sofija rođena 18. decembra, ona je te godine i tatin rođendan, koji je 28, i Novu godinu i Božić provela na Institutu, a njeni roditelji samo su tražili način da tu prvu novogodišnju noć provedu sa njom.

@keeping_up_with_sandraMala Soća ručka 🥪♬ original sound - Keeping_up_with_sandra

"Sećam se mi smo novogodišnju noć tražili da dođemo da budemo sa njom, i ta načelnica pošto nas je nešto zavolela pustila nas je da budemo, međutim na kraju nisu nam dali", prisetila se Sandra.

Na priču svoje supruge nadovezao se i Žarko koji je objasnio da je te večeri u 12 dolazio ministar da obiđe odeljenje i da je to bio razlog zbog kojeg ih nisu prvobitno pustili, ali oni su ipak našli način da makar na kratko vide svoju mezimicu.

"Mi smo ipak uspeli da uđemo i videli smo je na 30 sekundi, da su oni naišli napravili bi problem jer niko ne sme da bude tu ko nije zaposlen", kazao je naš sagovornik koji je dodao da je Novu godinu tada dočeko na parkingu Sava centra sa svojom suprugom.

"Medicina je jedno, Bog je drugo"

Nakon otpuštanja iz bolnice, porodica Vukman nailazi na novu borbu - Sofiji je dijagnostikovan povišen mišićni tonus, odnosno hipertonus rukica i nogica, zbog kojeg joj se pojavio i strabizam.

"Desna strana joj je lošija, ali napreduje. Taj tonus je prouzrokovao sve dalje, da ne može da uradi neke stvari, ali priča trista na sat, šta ne može da uradi to objasni", kažu roditelji i dodaju da je Sofija "doktor igre", te da uvek nađe lakši način da nešto uradi, ili ipak ne uradi.

Kako Žarko ističe, za njeno stanje dobili su prognoze da neće hodati, čuti, pričati i videti, ali i rečenicu koju će zauvek pamtiti: "Ne očekujte puno od nje".

"Ista ta rečenica izgovorena je i Nenadu Pagonisu, našem poznatom sportisti, kada sam čuo to bio sam zgrožen. Nismo prvi, a to je problem za dalje, kada čuješ tako nešto čemu da se nadaš? Ali kad u porodilištu dobiješ i rečenicu "Medicina je jedno, Bog je drugo", opet dobiješ neki vetar u leđa", otkriva on.

Kada ugledate Sofiju nikada ne biste rekli da je bilo šta muči, ona ne skida osmeh sa lica, a njen tata uveren je da će ona jednog dana postati glumica.

"Baš sam Sandri rekao sad kad smo tu stajali, verovatno ćemo ovako dolaziti na neke njen predstave jer će ona defintivno biti glumica, verujem maksimalno u nju i znam da će uspeti 100%".

Nakon Soće, stigao i Matej 

Godinu i tri meseca nakon Sofijinog rođena na svet je došao Matej, te je Soća dobila ulogu starije sestre, a mama Sandra, kako kaže, možda i najveći vetar u leđa.

"Od trenutka kada sam njega rodila znala sam da će i sa njom biti sve u redu. Znala sam do samog početka, ali od momenta kada sam njega rodila meni je nekako to bilo to", priča naša sagovornica.

Matej je Sofiji postao najveća podrška, te je nereteko bodri dok ona radi vežbice.

@keeping_up_with_sandraPokloni moraju da se zasluže!♬ original sound - Keeping_up_with_sandra

"Skoro smo radili puzanje i on je stajao na jednom kraju strunjače i kada je dopuzala do njega on je zagrlio i bodrio - ajde coco, ajde coco", kažu ponosni roditelji koji ističu da su joj tata i bata najbolji terapeuti.

Svetlo na kraju tunela 

Vukmani su promenili čak 5 terapeuta dok nisu našli onog koji je Sofiji zapravo počeo da pomaže, a kada se pojavila njihova teta Branka sve je krenula nabolje. Međutim, Sandrina rođena sestra čula je za doktore iz Poljske kod kojeg su njeni prijatelji vodili dete, te rešava da svoju sestru ubedi da odu kod njega, jer je još tada verovala da će za svoju nećaku taj pregled biti svetlo na kraju tunela.

"U tom trenutku meni stomak do zuba, ona mi to priča u julu, meni termin krajem avgusta, početkom septembra. Doktori su počeli od jula da dolaze u Hrvatsku, ja zakažem za oktobar jer ajde da se porodim pa ćemo kasnije ići tamo. I još kažem ako ona do tad propuzi ili se nešto krupnije desi nećemo ni ići", ističe Sandra.

Ipak, pošto je Sandra bila trudna sa trećim detetom i pored vežbi do poslednjeg dana pred porođaj, Sofija je prolazila kroze faze kao i svako dete kada dobije batu ili seku, te napretka nije bilo, a ona sa svojim tatom u oktobru kreće put Hrvatske.

"Odlazimo u oktobru do njih mislimo da li će nešto pomoći, jer više veruješ u sve ne veruješ ni u šta. Suprug odlazi sa njom, Vasa je bio previše mali da bismo i mi išli. Tada nam je neko prvi put tražio rendgenski snimak vrata i to smo jedva dobili, dete je malo neće toliko da ga zrače itd", objašnjava ona.

Na sreću, pored mnogih komplikacija, uspevaju da dobiju taj snimak i odlaze na prvu kontrolu. Nakon pregleda Sandra će dobiti poziv koja će iz korena promeniti sve.

"Sve sam saznao, zovem te malo kasnije da ti ispričam sve, sad sam sa doktorima, ali budi na vezi", iznenađeno je Žarko rekao Sandri koja se nije ni nadala da će se napokon saznati uzrok svih Sofijinih problema.

Snimak vrata ključan

Snimak Sofijinog vrata bio je sličan onom koji imaju deca sa cerebralnom paralizom, a kada su ga doktori videli, kako Žarko ističe, odmah im je sve bilo jasno.

"Na kraju dođemo do priče da je lobanja blizu pršljena i da je protok svega ostalog tu blokrian, nervi su oštećeni, izolacija nerva je oštećena jer oni putuju preko te izolacije i čim je oštećeno to više nije to i informacija dosta slabije putuje", otkrio je naš sagovornik.

Kada su doktori Žarku objasnili u kakvom stanju se nalazi njegova devojčica u prvi mah bilo mu je strašno, a onda ih je upitao da li oni nju mogu da "poprave"?

@keeping_up_with_sandra♬ original sound - Keeping_up_with_sandra

"Rekoh okej da li mi to možemo da rešimo i oni mi kažu pa zato ste ovde, mi baš to radimo", priča on i dodaje i da za nerve ima leka.

"E sad šta je ostala psoledica svega toga ne znam, ona možda će imati problem sa hodanjem u nekom vidu, možda ne, kao i sa pisanjem, možda ne bude mogla da drži hemijsku kako treba, možda bude sve fantastično", naglašava naš sagovornik.

Jedno od ključnih pitanja lekara bilo je da li je Sandrin bio pritiskan stomak prilikom porođaja, na šta je Žarko potvrdno odgovorio, te se veruje da je upravo to uticalo na Sofijino stanje.

"Njihovo mišljene je da pri tom porođaju beba nije bila u dobrom položaju i da je njoj nabijen sam vrat. Da li je to ili nije, to mi ne možemo nikad saznati, zanim samo da rešimo njen problem, tj. situaciju", kroz osmeh kaže Sofijin tata.

Rodio se i Vasa, Sofijina i Matejeva talija  

Vukmani su u avgustu postali bogatiji za još jednog člana - Vasilija, koji je zasigurno u ovu predivnu porodicu doneo još sreće i lepe energije. Kako roditelji ističu Sofijina i njegova povezanost bila je vidljiva još dok je on bio u stomaku.

"Bila je zaluđena sa njim, zvala ga je lepotanom. Njih dvoje su baš povezani, jako reaguju jedan na drugog, kad Sofija plače on se uznemiri i obrnuto, a Matej je njihov čuvar", otkrio nam je Žarko.

 

@keeping_up_with_sandra

♬ Relaxing Japanese-style piano song inviting nostalgia - Akiko Akiyama

Ništa ne bi mogli da nemaju jedno drugo

Kako kažu ovu lavovsku borbu ne bi mogli jedno bez drugog, zajedno idu kroz sve, čuvaju jedno drugom leđa i tim su koji uvek pobeđuje.

"Mi se dopunjujemo u sve, sve što meni fali ima i ona i kontra. Tako i u svim ovim situacijama, kao i podrška".

I pored sve životne borbe, uspeha i padova, Žarko i Sandra su veoma uspešni u svojim poslovima, oboje se bave privatnim biznisom, a Aleksandra je poznata i mnogoj publici koja je prati na Tiktoku. Ona je pred kamerama Telegrafa otkrila koji je njen trik za uspeh.

"Biti majka troje dece nije lako, ali je jako. Ja dobro funkcionišem u haosu, najbolje sam organizovana kad nas je puno i kad imam mnogo obaveza i naravno ništa ne bih mogla bez podrške, bez supruga i mojih i njegovih roditelja", zaključila je naša sagovornica.

Za sve roditelje koji prolaze kroz istu ili sličnu situaciju imali su veoma jaku poruku.

"Verujte u svoje dete. Dok god vi verujete, dok god se vi borite uvek postoji nada i način da se reši, samo ne treba odustati. Sve što se desilo, ružno je, ali sve je to put neki, Božija volja. Samo roditelji treba da shvate da je to njihovo dete, kakvo je takvo je, pričam zbog mog deteta. Sve se dešava iz nekog razloga, nama su se putevi otvorili sada, ne u prvoj, drugoj, nego u trećoj godini, a mi smo pre toga lupali glavu o svaka vrata, o svaki zid, a ništa se nije dešavalo. Ne treba da odustaju u bilo kom trenutku i neka puste da sve ide svojim tokom, ne baš da puste, pa da zapuste. Neka veruju u Boga i neka se mole", rekli su Vukmani.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandra

    8. januar 2024 | 20:54

    Sandru pratim na Tik Toku. Mogu samo da kazem da su divna porodica i da je Soka preslatka (i njena b

  • Sara

    9. januar 2024 | 08:01

    Sigurna sam da su oni koji su je poradjali,povredili bebu,toliko bahatosti i nestrucnosti među medicinskim osobljem ,to je jedna katastrofa.sve više ljudi kupuju diplome ,srljamo globalno u propast. I nije u pitanju samo Srbija ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA