Cveta je rodila blizance od 7 kila i jedva ostala živa: Iako ne liče, jedno ih spaja, ovako izgledaju danas

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 7

Pljuštale su čestitke, a sat vremena nakon porođaja, došlo je do komplikacija

Cveta Rajevac iz Donjih Branešca 2019. godine rodila je blizance teške više od 7 kilograma. Angelina i David bili su najveći u užičkoj bolnici, a doktore su ostavili u čudu. Danas, brat i sestra za koje je čuo ceo Zlatiborski okrug idu u vrtić, uvek se drže zajedno, a dobili su i još jednog člana porodice - malenu Lenku staru 15 meseci.

Ova hrabra majka prisetila se svog prvog porođaja. Najvećeg dara, ali i najvećeg izazova, a kako za Telegraf.rs prepričava, doktor joj je rekao da ovako teške blizance još nije video. Pljuštale su čestitke, a sat vremena nakon porođaja, došlo je do komplikacija. Cveta nije ni slutila da se bori za svoj život. 

Donji Branešci, Čajetina, porodica Rajevac, najteži blizanci u Srbiji Foto: Mileta Mirčetić

- Trudnoća je protekla uredno, bez nekih komplikacija. U samom startu se smatrala kao visoko rizična jer su blizanci u pitanju, ali to mi nije predstavljalo neki problem. Porođaj je takođe protekao u najboljem redu, carskim rezom. Ipak, nekih sat vremena posle toga su usledile komplikacije, materica se punila krvlju, nije se skupljala, nisam sigurna više ni šta se desilo... Revizija je rađena i jednu noć sam provela na intenzivnoj nezi. Tih prvih sat vremena sam čak bila i životno ugrožena, ali sam to tek kasnije saznala, posle dva-tri dana. Tada mi je najbitnije bilo da su oni dobro jer mi je doktor rekao da su teški, ali su dobro - priseća se majka sa najvećim osmehom na licu gledajući u mališane koji sada imaju već 4,5 godine.

Na svet je prvo došla Angelina, teška 3.390 grama i dugačka 51 centimetar, a odmah potom i David sa 3.630 grama i jedan centimetar duži od sestre. Kako kaže Cveta, pojedinačno, bili su normalne težine, ipak, zajedno su bili pravi džin. Danas, mališani su malko veći od svojih vršnjaka, ali preterane razlike nema.

Donji Branešci, Čajetina, porodica Rajevac, najteži blizanci u Srbiji Foto: Mileta Mirčetić

- Kada sam ih rodila imali su 7 kilograma, rođeni su u terminu i imali 51 i 52 centimetra. Mislim da su oni bili najteži blizanci u užičkoj bolnici. Kada sam se porodila moj doktor je rekao da nije imao krupnije blizance, e sad da li je neki drugi doktor imao sličan slučaj, to ne znamo. Oni su bili pojedinačno normalne kilaže, jedini problem je što su blizanci, pa su bili teški. Danas su uvek tu negde iznad proseka po visini i težini - priča nam Cveta.

Porodica Rajevac Foto: Privatna arhiva

Iako je nakon porođaja usledila i borba za život, majka tvrdi da je sve bilo lakše kada je videla svoju novorođenčad. Babice su je hvalile, a odmah po dolasku kući usledio je ritam koji prate i dan danas - sve rade u isto vreme.

- Kada sam ih videla prvi put osećala sam se bolje. Nakon dva dana se sve vraćalo na svoje, čak sam dobila i pohvale od babica da najviše šetam, dok su druge žene manje šetale, pa su im govorili "vidite nju, jedva je ostala živa, pa šeta". Mi smo se tad šalili da ne znamo ni kako je sa jednim detetom, a kamoli sa dvoje. Bilo je malo turbulentno, ali od samog početka u isto vreme smo ih hranili, presvlačili i prvih mesec dana smo ušli u ritam i to je tako ostalo - priseća se nasmejana mlada majka.

Objašnjava nam da iako su blizanci, David i Angelina nemaju skoro ništa zajedničko. Nemaju sličan karakter, ali ni fizički izgled. Ipak, povezuje ih neka posebna konekcija. Nerazdvojni su i uvek se drže za ruke kako bi zaštitili jedno drugo.

- Najlepše mi je kad se prisetim njihovih prvih koraka, prvih reči, to se uvek najviše pamti. Mama, tata, baba, deda, to su bile neke od prvih reči. Simpatično je da je Angelina za vodu govorila boka. Sećam se da smo u dvorište morali da stavljamo malu ogradicu da nam ne bi negde promakli, ako se malo okrenemo, jedno je već negde šmugnulo. I kada negde odemo čim je frka, drže se za ruke i znaju da imaju jedno drugo. Kad su tek krenuli u vrtić, da Davidu nije bilo seke bilo bi teže privikavanje... - kaže Cveta.

"Najteže je bilo dok sam gledao očeve koji vode žene i decu kući"

Cvetin muž i otac mališana, Darko, kaže da je tih kritičnih sat vremena nakon porođaja najteže podneo. Dok su drugi vodili svoje supruge kući, srećni i nasmejani sa bebama u narčju, on nije bio siguran da li će svoju ponovo videti. Sati su prolazili, a onda je konačno stiglo olakšanje.

- Bio sam uplašen, osećanja su bila pomešana. Prvo sam video da je ona dobro i da su deca u redu, a posle sat vremena je nastupila komplikacija i doktor me je zvao da se vratim. Najteže mi je bilo dok sam gledao ljude koji dolaze i odlaze kućama sa ženama i decom, a ja ostajem 5 sati i čekam da vidim šta će s njom da bude. Kad su stigli kući sve je bilo u najboljem redu, gde god da si kod kuće je najlepše - priča nam Darko držeći najmlađu ćerku u rukama.

Donji Branešci, Čajetina, porodica Rajevac, najteži blizanci u Srbiji Foto: Mileta Mirčetić

I ponosni tata kaže da su blizanci potpuno drugačiji svetovi. David je nestrpljiv, dok je Angelina staloženija. Ipak, smatra da je porodica najveći blagoslov, a prvi zajednički Božić nikada neće zaboraviti.

- Mnogo mi znači što nas ima ovoliko, porodica je uvek na prvom mestu. Sve ostalo može da se kupi, stvori, ali porodica je nešto posebno. Mogu da kažem da mi je prvi Božić sa njima bio jedan od najlepših trenutaka. To je moj omiljeni praznik, a taj mi je bio najlepši u životu - priseća se otac.

"Čim nema blizanaca, Lenki nešto fali"

Iako je postojala šansa da se komplikacije ponove, Cveta i Darko su odlučili da prošire svoju porodicu. Pre 15 meseci, na svet je došla malena Lenka, koja je pre samo nekoliko dana načinila svoje prve korake. Ipak, za strah mesta nema. Ako se i saplete, tu su bata i seka da pruže ruku i pokažu joj kako da ustane.

- Za Lenku je bilo pitanje da li sme treće dete zbog svih problema posle prvog porođaja. Najveći strah je bio da opet ne budu blizanci, pa da opet ne dođe do komplikacija. Lenka je imala 3.750 grama. S njom je sve bilo kako treba. Lenka nije toliko nemirna ali je uporna. Ako je nešto zacrtala tu nema, kreće da vrišti i obično istera svoje. Uopšte ne liči ni na jedno od njih dvoje, a i karakter joj je različit. Doduše, još je mala - priča Cveta, dok najmlađa članica porodice pokušava nešto da joj saopšti na svom jeziku.

Možda nemaju isti lik, a možda ni isti karakter, ali Lenka bez Davida i Angeline ne može, a ni oni bez nje. Igraju se, smeju i plaču zajedno. Kada njih dvoje nema, Lenki kao da nešto fali.

Majka potvrđuje da postoje teški momenti, ali čim se jedno od njih nasmeje, svi problemi nestaju i ne postoji ništa na ovom svetu što porodici Rajevac može da pokvari sreću.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA