Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

 
LJ. R.
LJ. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Noćas je u crkvama širom sveta i u Srbiju služena sveta misa polnoćka, koju je u Beogradu predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet

Vernici crkava koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju najradosniji praznik Božić, rođenje Isusa Hrista.

Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske, anglikanske i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, uključujući i Ukrajinu koja ove godine prvi put obeležava Božić po gregorijanskom kalendaru, nakon zakona koji je ukrajinski predsednik potpisao u julu, u nastojanju da učini otklon od Rusije.

Noćas je u crkvama širom sveta i u Srbiju služena sveta misa polnoćka, koju je u Beogradu predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i to u Katedrali Uznesenja blažene device Marije.

Nemet je ukazao na značaj Božića i naglasio da smatra da svaki čovek i svako od nas ima mogućnost da izabere dobro.

"Čovek je rođen da širi svetlost i ljubav oko sebe, a ne mrak i mržnju", poručio je nadbiskup Nemet.

Podsetio je da je Božić vreme kada se porodica sastaje i dodao da u tim trenucima treba da ostavimo mobilne telefone i smirimo naše duše i srca. Božić se, kao i Hanuka i Nova godina, tradicionalno obeležava i na Međunarodnoj svemirskoj stanici, od 1968. godine.

Povodom najradosnijeg praznika predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi državni zvaničnici uputili su božićnu čestitku nadbiskupu beogradskom Nemetu i svim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru.

(Telegraf.rs)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    25. decembar 2023 | 13:44

    ne slavim po tom kalendaru

  • Ramamti Ezer

    25. decembar 2023 | 10:04

    A zar ne treba da se trudimo svaki dan a ne samo na Božić da volimo porodicu, bližnje i budemo velikodušni i miroljubivi (Poslovice 11:25; Rimljanima 12:18). Primera radi, zar svi hrišćani, a ne samo popovi ne treba da šire jevanđelje u skladu sa Isusovim rečima: „Besplatno ste dobili, besplatno i dajte“ (Matej 10:8)? Osim toga, svi treba da ukazujemo na Božje Kraljevstvo kao na jedinu realnu nadu za mir i sigurnost na zemlji (Matej 10:7).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA