Akcija spasavanja na Suvoj planini: Sneg zavejao krdo sa više od 120 krava

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Meštani, vlasnici krava, pokušali su da ih spasu još dok je trajalo nevreme, ali su ih smetovi od preko pet metara i jak vetar sprečili u tome

Prava drama odvijala se proteklih dana na Suvoj planini pošto je sneg zavejao krdo sa više od 120 krava na samom vrhu te planine Tremu, na 1.800 metara nadmorske visine.

Meštani, vlasnici krava, pokušali su da ih spasu još dok je trajalo nevreme, ali su ih smetovi od preko pet metara i jak vetar sprečili u tome.

Nadčovečanskim naporima stočara suvoplaninskih sela Malog Krčima i Semča pored Gadžinog Hana i uz pomoć opštine Gadžin Han i Vojske Srbije, životinje su spasene.

U protekla dva dana meštani su sa planine do sela spustili polovinu krda, danas će preostalih pedesetak krava.

Jovan Miljkovi iz Malog Krčimira, jedan od stočara čije se krave nalaze na ispaši na Suvoj planini kazao je, da se akcija spasavanja do sada završila na svu sreću bez i jednog povređenog stočara, kao i bez izgubljene krave, uprkos surovim planinskim uslovima.

- Mi smo uspeli da se probijemo do krava još dok je nevreme trajalo, ali je bilo mnogo strašno. Duvao je užasno jak vetar, sneg je bio jedan metar, a smetovi na nekim mestima preko pet metara. Nije bilo bilo šanse da ih spustimo sa planine, jer nisu bile blizu sela, već na samom vrhu planine na Tremu, na 1.800 metara nadmorske visine - kazao je Miljković.

Prema njegovim rečima, krave su u potrazi za ispašom, kada je sneg počeo da pada, krenule ka Tremu jer jaki vetrovi tamo odnose sneg i ostaje gola trava. Trem i deo planine do koga su dospele, objasnio je Miljković, nalaze se na sasvim suprotnoj strani planine od sela Semča i Malog Krčimira.

Krdo krava Foto: D. Kocić

- U akciju spasavanja krda se na poziv predsednika opštine Gadžin Han uključila Vojska Srbije. Juče je helikopter locirao krdo na planini i vojnici su im spustili stotinak bala sena - istakao je Miljković.

On je kazao da su u protekla dva dana vlasnici krava uspeli da se probiju do krda i da spuste u selo polovinu krda.

- Danas će spustiti preostale krave, ali to je izuzetno naporno. Juče je grupa od 14 vlasnika morala da pređe 36 kilometara od sela Ćelija do Trema i nazad da bi spustili životinje. Pri tom se sneg na planini još nije istopio, još ima smetova i snega od jednog metra na većem delu staze kojom se kreću - naglasio je Miljković.

On je istakao da je najbitnije od svega da u akciji spasavanja niko od meštana nije povređen i da su sve krave uspele da prežive nevreme.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović je kazao da je angažovanje helikoptera Vojske Srbije u spasavanju krda za svaku pohvalu.

- Prekjuče smo im poslali dopis sa molbom da pomognu, a već juče je helikopter bio na terenu i spustio je krdu veću količinu sena - izjavio je Filipović.

Na Suvoj planini se tokom letnjih meseci na ispaši nalazi oko 800 krava i oko 200 konja. Vlasnici ih obično spuste do sela pre prvih snegova, ali ih je ove godine nevreme iznenadilo, tako da je krdo ostalo na planini.

(Telegraf.rs)

Video: Bolna pesma za Dušana: Sestra ubijeng dečaka recitovala poemu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E svasta

    1. decembar 2023 | 14:36

    Krdom se nazivaju svinje, a ne krave. To su u moje vreme znala i deca iz obdanista . U svakoj slikovnici ili bukvaru se znalo sta se naziva krdom, a sta stadom, a sta grlom, sta jatom i td.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA