Telefone punili na muzilice! Ovako je ovih dana izgledao život gorštaka u selima kod Zlatara bez struje

 
Ekipa Telegrafa
Ekipa Telegrafa
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Mudri planinci agregate su iskoristili na još jedan veoma koristan način

Kako pomusti punu štalu krava kada nema struje? Pitanje je ovih dana bilo na Zlataru. Dosetili su se mudri planinci kako, pa su na isti način dok muzu krave punili i batarije mobilnih telefona.

Prvi sneg ove godine sa sobom je doneo i veliku nedaću, sela na obroncima Zlatara danima su bila bez struje, a najteže je bilo u domaćinstvima koja imaju puno muznih krava, a malo čeljadi u kući.

Krave svakodnevno muzu muzilicama, ali kada nestane struje tada nastaje i problem. U štalama sa manje grla posao se završi ručno, ali gde ima 20 ili 30 krava ništa bez muzilice.

Dosetili su se stočari agregata koji se pokreće na gorivo, pravi struju, a to je muzilici sve što je potrebno za normalan rad.

- Školovale su nas ovakve vremenske nedaće, malo po malo pa nestaje struje, naručito kada padne težak i mokar sneg, a mi šta ćemo? Krave moramo da muzemo i ujutru i uveče, agregat nam je jedino rešenje. - kažu u selu Ljepojevići.

U zlatarskim selima skoro pa svaka kuća je dobro stojeća sa stokom, pogotovu gde ima mlađih ljudi, a i ima ih u ovom kraju. Borili su se meštani da prilazni putevi u zaseoke budu prohodni, kako bi im mlakadžija mogao da dođe, jer bez električne energije ni latofrizi nisu mogli da hlade mleko.

- Teški su bili dani bez struje u mećavi, ipak preživesmo, sada je lakše. - jadaju se meštani.

Mudri planinci agregate su iskoristili na još jedan veoma koristan način. Dok se muzu krave na isti uređaj punili su i baterije mobilnih telefona, pa zahvaljujući muzilici i agregatu nisu načisto bili odsečeni od sveta.

- Dabogda telefon punio na muzilici! - pošalica ili kletva ovih dana aktuelna je na Zlataru.

(Telegraf.rs/B.I.)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA