U Pirotu se razmatrala integracija romske nacionalne zajednice u ovom okrugu

 
Ekipa Srbije
Ekipa Srbije
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Krajnji cilj je da se napravi mreža kancelarija po opštinama i gradovima

Povodom organizovanja mreže organizacija civilnog društva, Kancelarija za inkluziju Roma i udruženje “Rom-info” iz Niša, u utorak 28. novembra su u Pirotu održali panel diskusiju na temu „Pozitivne prakse u integraciji marginalizovanih grupa”.

Velimir Alimpić, predsednik organizacije “Rom-info”, rekao je da je reč o seriji sastanaka u različitim mestima u Srbiji, sa ciljem razmene dobre prakse između nevladinog sektora, a pre svega organizacija koje se bave pitanjima prava manjina i državnih institucija.

- Krajnji cilj je da se napravi mreža kancelarija po opštinama i gradovima koja bi dovela do zajedništva i saradnje koji bi rešili pitanja integracije, ravnopravnosti i saradnje sa međunarodnim organizacijama – naveo jei Alimpić i dodao da trebaju da se čuju različita iskustva jer je to način da se gradi mreža poznanstava i saznanja, to je ono što nedostaje.

Anica Dragić, šefica Insistuta za obrazovanje Roma, govorila je o položaju romske nacionalne manjine u Srbiji. Želela je da ukaže na ono što ovaj narod treba da ima, a trenutno nema. Dragić smatra da je najviše urađeno u oblasti obrazovanja romske populacije, ali taj trebd mora da se nastavi.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Centra za socijalni rad i Doma zdravlja iz Pirota, Bele Palanke i Babušnice, romska udruženja i druga udruženja građana. Razmena iskustava, zajedničko korišćenje resursa, obuka i nova iskustva, bile su ključne reči ovog sastanka.

Poznanstva i kontakti koji su uspostavljeni na ovom sastanku poslužiće lakšem organizovanju svih činilaca (vladinog i nevladinog sektora) koji mogu da utiču na poboljšanje položaja marginalizovanih grupa.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA