Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi Akcioni plan za poboljšanja položaja Roma do februara naredne godine

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brža integracija Roma i Romkinja najvažniji je zadatak državnih institucija

  • 0
Niš seminar inkluzija Roma Novi Akcioni plan za poboljšanja položaja Roma Foto: Aleksandar Nedeljković

U organizaciji Kancealarije za inkluziju Roma, od 24. do 26. novembra u Nišu je održan još jedan seminar za koordinatore za romska pitanja i za predstavnike romskih NVO.

Na seminaru su razmenjene informacije o stanju i položaju Roma u lokalnim samoupravama. Predstavljene su aktivnosti i planovi za 2024. godinu, dve najvažnije institucije za poboljšanje položaja Roma u Srbiji - Kancelarija za inkluziju Roma i Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

Fokus ovog seminara je bio Izveštaj Nacionalnog saveta Roma „Rezultati Strategije za unapređenje položaja Roma“ koji je predstavila članica Saveta, Žaklina Milojević.

Ona je istakla da je Nacionalni savet Roma pre mesec anda dostavio izveštaj Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, odnosno odboru za unapređenje položaja Roma. Očekuje se usvajanje ovog izveštaja do februara naredne godine kada će biti prestavljen novi Akcioni plan za integraciju Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

U drugom delu seminara predstavljene su aktivnosti na izradi novog Akcionog plana za 2024. i 2025. godinu, koji će biti sastavani deo strateškog dokumenta za unapređenje položaja Roma, o kojima je govorio predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić.

Prema njegovim rečima, nov Akcioni plan priprema ekspertski tim, a plan je da bude završen do kraja februara naredne godine. Nakon toga sledi njegovo usvajanje od strane državnih institucija, a potom je nephodno izraditi i adekvatan plan za implementaciju ovih veoma važnih dokumenana koje imaju za cilj da ubrzaju integraciju Roma i Romkinja u Srbiji.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs /A.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA