Vreme čitanja: oko 1 min.

Nivo Lima u opadanju, Vesić obišao Prijepolje: "Očekujemo da u narednom periodu situacija bude stabilna"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sada je nivo reke na 2,5 metara, opada za dva do tri centimetra na sat vremena, rekao je ministar

  • 0
goran vesić, Lim Foto: MGSI/Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas Prijepolje, na čijoj teritoriji se juče izlio Lim, zbog čega je u delu opštine proglašena vanredna situacija.

- Razgovarao sam sa ljudima koji vode opštinu, kao i sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije o jučerašnjoj situaciji, kada se Lim izlio u dva naselja, preteći da dođe i do većih poplava. Zahvaljujući blagovremenoj intervenciji i postavljanju mobilnih zaštitnih ograda, nadležni su uspeli da stvari stave pod kontrolom - rekao je ministar Vesić.

Istakao je da je u međuvremenu nivo reke Lim počeo da opada.

- Sada je nivo reke na 2,5 metara, opada za dva do tri centimetra na sat vremena, tako da možemo da očekujemo da u narednom periodu situacija bude stabilna - rekao je Vesić.

Zahvalio je pripadnicima Sektora za vanredne situacije i nadležnima u opštini Prijepolje na angažmanu.

- Uradili su sve što je potrebno, a država je tu da pomogne da oni rade svoj posao, da zaštite ljude i imovinu - rekao je ministar Vesić.

Ukazao je da je važno da država, sve lokalne samouprave budu potpuno spremne za slične situacije, jer su bujične poplave najveća prirodna nepogoda u Srbiji.

- One nam nanose veliku štetu, a postavljanje upravo ovakvih mobilnih zaštitnih ograda je pravi način borbe kada su u pitanju bujične poplave. Zato je važno da se na svim kritičnim vodotokovima organizuje odbrana na sličan način kao što to rade ’Srbijavode’ - da za oko sat vremena mogu da se postave prepreke, kako bi se sprečilo izlivanje vode, plavljenje i šteta - rekao je Vesić i dodao da „Srbijavode“ treba da urade obaloutvrdu na Limu.

Inače, vodostaj Lima kod Prijepolja od jutros polako opada, sa prestankom padavina u Srbiji i Crnoj Gori. Vrh poplavnog talasa bio je sinoć kada se reka izlila u jedan deo naselja Ivanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA