Đukić Dejanović: Moramo se ozbiljnije baviti talentovanom decom i podsticati ih

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ministarka je navela da talenti mogu da se podstiču na različite načine

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ugostila je danas delegaciju Društva matematičara Srbije i srednjoškolce koji su osvojili medalje na takmičenjima iz oblasti informatike i tom prilikom poručila da je važno prepoznavati talente i stimulisati decu u oblastima za koje su prirodno nadarena. Đukić Dejanović je nakon sastanka rekla novinarima da je sa delegacijom Društva matematičara Srbije i učenicima koji su osvojili medalje razgovarala o tome koliko je ljubav prema matematici i informatici zaslužna za uspehe koje su ostvarili na Balkanskoj olimpijadi i Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi.

"Mislimo da je važno prepoznavati talente i stimulisati decu u onim segmentima gde oni imaju prirodne darove i gde imaju takve nastavnike i profesore koji to na vreme prepoznaju i razvijaju. Ja sam kao ministar dobila od njih izvesne instrukcije da se moramo baviti još ozbiljnije talentima i podsticati ih", rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je navela da talenti mogu da se podstiču na različite načine, a da im resorno ministarstvo pruža podršku u različitim takmičenjima.

"Još je značajnije da u međupredmetnim aktivnostima oni budu generator za prepoznavanje drugih mladih ljudi, jer čini mi se da oni to nekada mogu bolje uraditi od svojih nastavnika - prepoznati sebi slične", navela je ona.

Navela je da je u upustvima koja su poslata školama posvećena posebna pažnja talentovanoj deci, dodajući da oni dobijaju besplatne udžbenike, kao i da se njihovi talenti razvijaju kroz sekcije u školima i različite vannastavne aktivnosti. Đukić Dejanović je pozvala jedinice lokalne samouprave da u svojim sredinama širom Srbije prepoznaju talentovanu decu i da ih podrže.

"Važno je da ta deca u predškolskom periodu pokažu neka interesovanja. Zadatak Ministarstva je da edukuje i vaspitače, da kao što je potrebno da prepoznaju dete sa poteškoćama, podjednako je važno da prepoznaju dete koje ima talente", rekla je ona.

Predsednik Društva matematičara Srbije Miroslav Marić rekao je da su informatičari ove godine imali sjajan rezulatat i da su na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, na kojoj je učestvovalo njih četvoro osvojili 15. mesto na svetu u konkurenciji od oko 100 zemalja.

"Na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi osvojene su dve srebrne i dve bronzane medalje. Ekipa je bila četvoročlana", rekao je on.

Dodao je da su na Balkanijadi osvojene zlatna, srebrna i dve bronzane medalje.

"Trenutno imao Balkansku juniorsku informatičku olimpijadu koja se održava narednog vikenda i tu učestvuju učenici osnovnih škola i očekujem da nas i tu obraduju sa medaljama", rekao je on.

Miloš Milutinović, koji je osvojio srebro na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike, rekao je da se za takmičenje nije pripremao istim intenzitetom svaki dan.

"Nikada ne možemo da garantujemo zlatnu medalju, ali uz dovoljno rada sreća koja je potrebna je samo minimalna, uz dovoljno rada sve može da se ostvari. Nemam određeno koliko ću svaki dan raditi. To može da bude sat vremena, nekada ne želim da radim, a nekad radim i 10 sati, a da mi ne predstavlja problem", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA