Koliko košta odlazak psihologu u Srbiji: Cene variraju, a za jednu posebnu seansu potrebno je čak 60 evra

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Individualna, onlajn, grupna ili u paru, muči vas depresija, anksioznost ili trauma, svi detalji veoma su važni a cene variraju

Anksioznost, depresija, manjak samopouzdanja, problemi u porodici ili emotivnoj vezi, životna kriza... samo su neki od razloga zbog kojih je nekima potrebna stručna pomoć. Jedna poseta psihologu košta najmanje 3.000, a kreće se do čak 7.000 dinara, a kako je potrebno odlaziti makar jednom nedeljno, za mesec dana potrebno izdvojiti minimum 15.000 dinara.

"Izgubila sam sebe, osećala sam se ako Alisa u zemlji čuda, jako sam ga volela i nisam znala kako da ga ostavim, a gušila sam se u toj vezi, nisam mogla sa njim, a ni bez njega. Kada je, napokon, došlo do našeg rastanka činilo mi se kao da je otišla polovina mene, upala sam u teško stanje, a onda sam krenula na terapiju i shavtila da sam bila u kandžama manipulatora", ovako je Jovana (27) otkrila za Telegraf kako se odlučila na posetu psihologu.

Na seanse aktivno ide 6 meseci i kaže da se oseća nikad bolje jer je uspela da reši i neke stvari koje su je mučile iz detinjstva, a ne samo teško psihičko stanje u koje je upala zbog bivše ljubavi. 

"U razgovoru sa svojim terapeutom shvatila sam da nisam umela da cenim sebe i da je problem ležao u meni mnogo pre nego što sam ušla u toksičan odnos, kada je moja terapeutkinja dotakla moje najdublje strahove i probleme i kada sam počela da se suočavam sa njima, taj raskid postao je najsmešniji problem", sa osmehom priča Jovana.

 Ipak, postoje i oni kojima terapija "nije legla", pa su odlučili da pomoć potraže na drugom mestu. 

"Mislim da ovaj terapeut nije za mene, ne osećam slobodu da mu kažem sve jer se bojim da će me osuditi. Borim se sa depresijom jako dugo, pa sam rešio da pomognem sebi, ali moraću da pokucam na druga vrata", kaže Bogdan ističući da je već otkrio neke kontakte koji bi mogli da mu pomognu.

Koliko košta odlazak psihologu? 

Međutim, važno je napomenuti i da terapije i posete psihologu koštaju. Ako se opredelite za privatnu praksu moraćete da platite, a nisu svi u mogućnosti da sebi priušte tako nešto. Telegraf.rs stupio je u kontakt sa nekoliko psihologa u Beogradu gde nam je rečeno da cena terapije varira od vrste iste.

Individualna, onlajn, grupna ili u paru, muči vas depresija, anksioznost ili trauma, svi detalji veoma su važni jer se cene mogu razlikovati i do 4.000 dinara. Na primer, prva ordinacija, čije ime je poznatno redakciji, za individualnu seansu uzima 20 € za 60 minuta, a ako se odlučite za online koštaće vas 10 € više. One koje muče ljubavni odnosi, za terapiju sa partnerom moraće da plate 50 €. 

Naš drugi izvor tvrdi da se cene razlikuju i u odnosu na terapeuta kojeg izaberete. Oni "manje" iskusni su jeftiniji, dok oni sa više prakse i metoda sa cenama idu preko 5.000. "Hitni slučajevi" i vikend terapije takođe imaju poseban cenovnik, pa će individualni tretman koštati 4.000 dinara, a onlajn 40 € za 50 minuta. 

Treća ordinacija bavi se isključivo partnerskim odnosima, pa se u zavisnosti od problema, dužine seanse i dana kada se ona održava pravi cena. Radnim danima, 75 minuta razgovora sa terapeutom koštaće vas 5.600, dok će vikendom on biti za 2.000 skuplji. Ako zovete iz inostranstva vaša seansa najmanje će koštati 60 €. 

Koga danas najviše muče mentalni problemi? 

Psiholog Dragana Ćupurdija u razgovoru za Telegraf je istakla, da jedna seansa, onome kome je potrebna, neće puno pomoći.

"Od jednog razgovora pomoći nema, potrebno je najmanje njih desetak", kaže Dragana.

Međutim, iako su psiholozi u manjim gradovima Srbije jeftiniji postoje oni koji ni to ne mogu da priušte, a na besplatne tretmane ne mogu da dođu na red.

"Najviše treba srednjem i nižem sloju koji su najugroženiji, postoje i terapije besplatno putem institucija, ali je tamo malo zaposlenih i red je ogroman", navodi psiholog.

Brz način života i otuđenost koji su danas sve učestaliji dovode do toga da se ljudi u tridesetim i četrdesetim godinama, kako tvrdi naša sagovornica, sve češće javljaju psihologu. 

"Traume, strahovi, fobije, krize u braku, porodici, sve to dovodi do toga da se neko loše oseća, ali to nisu teška stanja".

Međutim, zbog ubrzanog rada hormona najteži su adolescenti i tinejdžeri kojima svašta pada na pamet.

Kako ističe naša sagovornica veoma je važno ići redovno na terapije i razgovarati sa svojim bližnjima kako bi se u najkraćem roku došlo do rešenja problema.

(Telegraf.rs)

Video: Poslednji autobus sa BAS-a krenuo za Ljubljanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA