Nišlijka dva puta pobedila opaku bolest: Ivana je osetila prvo pad energije, a onda saznala strašnu dijagnozu

   ≫   
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

Nišlijka Ivana Jovanović (43) ekonomista po obrazovanju imala je samo 33 godine kada joj je dijagnostifikovan rak grlića materice, a samo 37 godina kada joj je dijagnostifikovan rak dojke.

Uspešno je izvojevala obe bitke, ali je borba za opakom bolešću mnogo toga promenila u njenom životu, između ostalog motivisala je da napusti posao knjigovođe i otvori radnju za prodaju smutija. Sada živi jedan sasvim običan život, ali sa mnogo manje stresa, sa zdravom ishranom i uz redovne fizičke aktivnosti poput trčanja i vožnje bicikla.

Ivana je prvi put posumnjala da nešto „nije u redu“ sa njenim telom kada je njenoj mlađoj ćerki bilo samo godinu i po dana, dok je starija imala četiri i po godine.

„U to vreme imala sam konstantni pad energije i moje telo mi je stalno slalo signale da mu pomognem. Upravo u to vreme moja komšinica, jedna vrlo mlada žena je izgubila bitku sa karcinomom grlića materice. To me je motivisalo da odem na pregled i otkrili su mi neke promene. Sada sam zahvalna svim ljudima koji u tim trenucima nisu odustali od daljih pregleda, zahvalna sam i sebi što sam insistirala na pregledima, tako da mi je rak grlića otkriven zaista u ranoj fazi. Morala sam na operaciju, ali nisam morala da primam hemioterapiju“, priča Ivana.

Četiri godine kasnije otkriven joj je karcinom dojke, ali zahvaljujući redovnim preventivnim pregledima i taj kancer joj je otkriven u ranoj fazi. Ponovo je morala na operaciju, ali ne i na hemioterapiju.

„Bila sam vrlo ljuta na sebe što sam ponovo svom telu učinila isto, opet briga o drugima, opet stalna zabrinutost da svima ugodim, opet stres, kao da mi nije bilo dovoljno prvi put. Tada sam bila odlučnija u nameri da definitivno promenim navike i prestanem da brinem, već da živim punim plućima, da se smejem i radujem, da prihvatim i zavolim sebe“, kazala je Ivana.

Dva puta pobedila bolest

Bolest je motivisala i da potpuno promeni ishranu i potpuno pređe na sirovu hranu.

„Jela sam prvenstveno povrće i vrlo malo voća, zbog šećera koje sadrži. Od voća sam jela samo linu i godži bobice, a ostalo voće samo na „kašičicu“. Mišljenja o ishrani su različita, ali smatram da je to ključan momenat u borbi protiv raka. Ukoliko vi hranite nešto što je u vama namirnicama koje vam prijaju to može samo da se rasplamsava. Izacila sam iz ishrane belo brašno, kvasac, slatkiše, prženu hranu, meso. Susrela sam se sa ozbiljnom i velikom krizom jer se moje telo više nije susretalo sa namirnicama koje ga iole hrane, a ne hrane. Te namirnice koje pogoduju razvitku malignih ćelija, one nama samo u trenutku prijaju, ali je naše varenje usporenije. Te namirnice nama ne daju životnu energiju“, objasnila je Ivana koja sada radi i kao nutricionista.

Vremenom prilagodila je ishranu svom telu, ne jede više samo sirovu hranu, ali su joj u planu ishrane prvenstveno zdrave namirnice. Promena načina ishrane motivisala je da razmišlja o sopstvenoj radnji za prodaju zdrave hrane, jer je shvatila da nigde u Nišu ne može da kupi ništa od onoga što jede. Odustala je od posla knjigovođe i pre osam godina otvorila radnju za prodaju smutija. U njen lokal dolaze ljudi koji žele da se zdravo hrane, a najpoznatija mušterija za koju je pripremala obroke bio je Novak Đoković dok je boravio u Nišu zbog mečeva Dejvis kup reprezentacije 2017. godine.

Spremala obro za Novaka

„Novakov brat Marko je čuo za moju radnju i kontaktirao me. Sve što sam spremala za njih bilo je bez glutena i nije bilo kuvane hrane. Bilo je tu različitog voća, povrća, ovsenih, raženih i ječmene pahuljice, badema i lešnika. Spremala sam im i neke slatke stvari bez šećera poput palačinki od banane, kruške i mlevenog lanenog semena koje se ne peku već se dehidriraju“, kazala je Ivana.

Sada je, dodala je, posebno ponosna na to što njene zdrave obroke jednom nedeljno jedu učenici jedne osnovne škole u Nišu i to na insisitiranje razredne tih osnovaca.

„Razredna je predložila roditeljima da jednom nedeljno za užinu imaju zdrav obrok i to su vrlo lepo prihvatili i roditelji i deca. Prvi put svi izabrali da jedu takozvani „Novakov obrok“ odnosno obrok koji je Nole jeo kada a je bio u Nišu, ali smo shvatili da im je to prejako jer sadrži dosta proteina iz orašastih plodova. Onda smo se opredelili za to da obrok bude na bazi voća, pahuljica i raznovrsnog semenja“, istakla je naša sagovornica.

Ona je dodala da se sve više ljudi u Nišu edukuje o zdravoj ishrani i sve je više onih koji brzu hranu zamenjuju zdravim obrocima, a ona svima savetuje da redovno, makar jednom godišnje rade preventivne preglede.

Ljudima koji vode bitku sa kancerom, poručuje da promene ishranu i da veruju u sebe i u svoje telo. Da nikada ne izgube nadu u ozdravljenje i u bolje sutra.

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    10. novembar 2023 | 20:37

    Svaka čast! Samo napred i velika podrška! Bravo!

  • Boban

    11. novembar 2023 | 06:48

    Svaka čast Ivana, ti si pravi borac 💪 Uzivaj u zivotu. Puno sreće zelim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA