Utorak je dan za njih: Studenti se uključuju u kampanju davanja krvi

 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi rekla je da u ovom momentu Institut raspolaže trodnevnim rezervama krvi, što nije tako loša situacija

U ovom trenutku Institut za transfuziju krvi Srbije raspolaže sa trodnevnim rezervama krvi. Za izvesnije zalihe, Institut počinje kampanju sa fakultetima Beogradskog univerziteta.

Mirjana Knežević iz Instituta rekla je za RTS da su studenti pravi davaoci, jer nemaju nikakve pogodnosti u smislu slobodnih dana na poslu ili odsustva iz škole kao maturanti, odnosno srednjoškolci.

Ovo je period godine kada vladaju respiratorne infekcije, očekuje se sezona gripa, a poslednjih nedelja raste i broj pozitivnih na koronavirus. Naredne nedelje očekuje nas i prvi školski raspust, mnogi će na odmor i zbog slobodnih dana povodom Dana primirja.

Sve to, uvek utiče na zalihe krvi, a krvi uvek mora da bude u dovoljnim količinama za sve kojima je neophodna. Zato je važno da svako ko može, pronađe vremena i dâ krv.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi rekla je da u ovom momentu Institut raspolaže trodnevnim rezervama krvi, što nije tako loša situacija u odnosu na prethodnih nekoliko meseci kada su dugo imali samo jednodnevne rezerve.

"Neke krvne grupe i dalje nedostaju. To su, pre svega, negativne krvne grupe, A, B i nulta krvna grupa su na minimumu. Tako da je i dalje važno da pozovemo naše sugrađane da se redovno odazivaju, odnosno da imamo kontinuitet u prilivu krvi, kako bismo mogli da zadovoljimo sve potrebe“, rekla je Kneževićeva.

Kampanja sa fakultetima Beogradskog univerziteta

Kneževićeva je najavila da od novembra do decembra, počinju da rade akcije dobrovoljnog davanja krvi sa studentima.

"To je posebno važno, zato što studenti kao mladi, koji uglavnom i često prvi put daju krv upravo na svom fakultetu, pokazuju primer svima ostalima da su i oni, mladi, društveno odgovorni, a s obzirom na to da su oni budućnost našeg društva, da su to budući direktori nekih kompanija, lekari, psiholozi, pohvalno je kada vidimo da se oni odazovu akcijama i daju krv“, napominje Kneževićeva.

Prema njenim rečima, studenti su pravi davaoci, jer nemaju nikakav benefit u smislu slobodnih dana na poslu ili odsustva iz škole kao maturanti, odnosno srednjoškolci.

Oni izađu sa predavanja, vežbi, daju krv i vraćaju se obavezama na fakultetu.

"Kada je počela korona 2020. godine, suočili smo se sa problemom nedostatka volontera koji su pomagali u akcijama davanja krvi, s obzirom na to da su predavanja bila onlajn, oni koji su bili u našoj mreži su već završili svoje studije i sada pokušavamo da nađemo nove mlade snage koje će pomoći da se ta ideja širi na svim fakultetima“, kaže Kneževićeva.

Ovo je prilika da ih sve pozovemo, da prate akcije na svojim fakultetima i ukoliko su u nekim organizacijama, parlamentima – da se priključe i pomognu da imamo što veći odziv, napomenula je Kneževićeva.

Utorak dan za studente

Utorak je dan koji će biti posvećen studentima.

"Bićemo na Farmaceutskom fakultetu, na Hemijskom fakultetu, Pravnom i Mašinskom fakultetu. Mašinski fakultet prošle godine imao je najveći broj prikupljenih jedinica krvi i da će dobiti zbog toga i jednu plaketu za najuspešniji fakultet u prikupljanju krvi. Nadamo se da će ova akcija utorak biti u istom tom duhu, odnosno sa dobrim odzivom", rekla je ona.

Inače, akcija će biti od 10 do 16 časova.

Kneževićeva napominje da se u mnogim akcijama odbije veći broj davalaca iz medicinskih razloga, zbog respiratornih infekcija, korone. Zato se prikupi manji broj jedinica krvi od očekivanog.

Srednjoškolci na ispitu zrelosti

U ovom periodu, osim studenata, radimo i sa srednjoškolcima. To smo već počeli u oktobru a radićemo akcije u novembru, dodala je ona.

Prema njenim rečima, oni su takođe važni zbog toga što im je to prvi ispit zrelosti, kada napune 18 godina stiču, osim različitih prava, i pravo da budu davaoci krvi, odnosno da uđu u porodicu dobrovoljnih davalaca krvi.

"Tako da je to još jedna kampanja koju redovno sprovodimo i motivišemo mlade, radimo edukaciju s njima i objašnjavamo zašto je važno biti davalac krvi", rekla je Kneževićeva.

Poziv da u ponedeljak i utorak građani daju krv

Raspust je od srede, pa će ljudi koji mogu, spojiti dane do kraja nedelje i otići negde sa decom na odmor.

"Zato poziv da u ponedeljak i utorak građani daju krv, kako bismo do kraja nedelje imali stabilnu rezervu. Takođe, bliži se kraj godine, novogodišnji praznici, koji nas suočavaju sa smanjenim brojem jedinica krvi. I zbog toga molba, poziv svima koji mogu da pomognu da daju krv u Institutu ili na nekom drugom terenu", kaže Kneževićeva.

Ko može da bude davalac krvi

Krv može dati svaka zdrava osoba koja se na dan davanja krvi oseća zaista dobro, koja ima između 18 i 65 godina, minimum 50 kilograma telesne težine i kod koje se na dan davanja krvi lekarskim pregledom, proverom hemoglobina, utvrdi da davanjem krvi neće ugroziti svoje zdravlje ili zdravlje osobe koja će potencijalno primiti tu krv.

"Važno je da osoba nije na nekoj terapiji, da ne pije lekove, da ne boluje od nekih težih bolesti, hroničnih i malignih i da u poslednjih šest meseci nije bilo neke hirurške intervencije, ušivanja kože", napomenula je Kneževićeva

Postoje privremena ograničenja i trajna ograničenja za davanje krvi.

Najvažnija je dobra volja, dobro zdravlje i osećaj da je važno pomoći drugima, istakla je Kneževićeva.

Koliko je jedinica krvi potrebno za operaciju i transplantaciju

Krv se može dati radnim danima u Institutu od 7 do 19 časova, subotom od 8 do 15, praznik je u subotu, Institut će raditi regularno od 8 do 15 časova.

Nijedna hirurška intervencija, transplantacija ili bilo koja operacija ne može da počne dok nema dovoljno pripremljenih jedinica krvi te krvne grupe koju ima pacijent.

"Osobe koje boluju od malignih oboljenja primaju transfuziju krvi kao lek dva puta mesečno tokom lečenja, što znači da samo jedna osoba koja se leči od maligniteta tokom godine mora da primi skoro 50 jedinica krvi svoje krvne grupe. Za jednu operaciju srca potrebno je nekad pet jedinica krvi, a za transplantaciju i više od deset", zaključila je Kneževićeva.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA