Profesor Ašanin otkrio kada počinju radovi na izgradnji druge faze KC Srbije: Rekonstruiše se i neurohirurgija

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Tender je pri kraju, a radovi će se izvoditi na 9.500 kvadrata

Prof. dr Milika Ašanin, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) najavio je večeras da bi radovi na izgradnji druge A faze novog UKCS trebalo da počnu u drugoj polovini novembra. On je otkrio i da počinje i rekonstrukcija Klinike za neurohirurgiju, koja se ovih dana pretvara u gradilište.  

- Posle završenog novog objekta prve faze UKCS, počinje druga faza odnosno druga A faza izgradnje drugog dela objekta. To su ozbiljni radovi na 9.500 kvadratnih metara. Radi se dogradnja operacionionog bloka, biće još 7 operacionih sala, dve hibridne sale, 5 angio sala, tu bi pored trebalo da bude i laboratorija, server soba, transfuzija... Tender je pri kraju, čeka se period za žalbe i ja se nadam da bi u drugoj polovini novembra trebalo da počnu radovi - rekao je prof. Ašanin u emisiji Četvrtkom u 9 na RTS.

Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije KCS Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Profesor Ašanin je otkrio i da počinje rekonstukcija Klinike za neurohirurgiju i ovih dana se prirema gradilište.

- Biće to opsežni radovi. Oni su u prethodnih 5 godina dobili najsavremniju opremu - mikroskope, rendgene, raspiratore... I, sad im se uklapa ova situacija da se renovira ceo operacioni blok, sa 6 najsavremenijih operacionih sala, sa najboljom opremom u njima, sa starelizacijom pored operacionih sala,  sa laboratorijom, dakle, imaće potpuno novi koncept rada - kazao je prof. Ašanin.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu profesor Lazar Davidović rekao je  da zapošljavanjem najboljih studenata medicine nije sprečen samo odliv kadrova, već je sprečen odliv najboljih.

Dodao je da će pacijenti biti lečeni, a medicinari raditi u daleko boljim uslovima.

“Sve više i u većoj meri nabavljaju se skupi inovativni lekovi koji su namenjeni lečenju pre svega retkih bolesti koje se, nažalost, najčešće konstatuju kod dece“, dodaje Davidović.

Prema današnjim podacima, 76.338 naših građana čeka na neku dijagnostičku proceduru ili intervenciju, najviše na magnetnu rezonancu.

“Ogroman se trud i napor ulaže u Kliničkom centru Srbije da se reše ove velike liste čekanja. Mi uradimo u jednom mesecu i do 20.000 pregleda po jednom aparatu, daleko iznad normativa", ističe Ašanin.

Veliki problem je, ističe, to što je Urgentni centar godinama pod velikim pritiskom od strane pacijenata, i taj trend se nastavlja i dalje.

Profesor Lazar Davidović napominje da ne treba stavljati znak jednakosti između lista čekanja i liste zakazivanja, što se, kaže, neretko čini.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA