Ovo je skandalozni dopis koji su dobili roditelji đaka u Šidu: Traže im da kupe do 10 puta skuplje udžbenike?

Roditelji đaka organizovali skup podške pred školom, upućena prosvetna inspekcija

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Svi

    24. oktobar 2023 | 19:20

    "Za beograd, za beograd." Tamo su udžbenici besplatni, a Šid jedva 8000 ljudi, ceo.

  • Milica -realna

    24. oktobar 2023 | 19:18

    Odvajkada se zna da prof. na visim skolama i fakultetima,koji su autori udzbenika,traze da studenti kupuju bas njihove udzbenike.Bezobrazluk ide to tih razmera ,da traze da studentima potpisu udzbenik na pocetku knjige. ZASTO ? Pa,da student NE bi mogao da PRODA ili pokloni nekome taj primerak brucosima.Za svaki prodati primerak prof. dobija RABAT,od dana prvog Izdavanja ,pa u nedogled. Neki prof. se bahate tako sto na ispitu student mora na stolu gde sedi i priprema odgovor na izvucena pitanja, da ima profesorov udzbenik.ZASTO? Da se vidi da ga je kupio, i ucio bas iz te knjige.U osnovnim skolama ucitelji ,na razrednom vecu,nakon pregleda ponudjenih udzbenika ( donose ih akviziteri i izlazu u nast.kancelariji) vrse izbor istih.Narucilac je knjizar (ako ga skola ima ) ili direktor.U oba slucaja direktor i knjizar potpisuju narudzbenicu.Rabat odredjuje izdavac-distributer udzbenika.Rabat postoji za skolu.A ako je narucilac iskjucivo knjizar on dobija SAM rabat ( kasnijei placa drzavi POREZ na ostvarenu zaradu).Medjutim,javna je tajna da knjizar od svoje zarade daje ,po dogovoru u cetiri oka, na ruke , procenat direktoru.Nisu to mali novci.Prosvetariobicno rade, po dvoje,posao oko prodaje udzbenika .Prvo ,po odeljenjima i razredima prave spiskove ucenika koji zele da kupe knjige preko skole.Potom prikupljaju novac od roditelja ili dece (gotovina ili cekovi- 3 rate).Prikupljen novac predaju ili distributeru ili knjizaru.Dobijaju za predati novac UPLATNICU - RACUN.Ti ljudi kasnije: raspakuju sve pristigle pakete udzbenka ,sortiraju po razredima i dele ucenicima (obicno drugom polovinom avgusta - tokom raspusta ).Za taj posao koji se obavlja VAN RADNOG vremena, dobiju ukupno 5% = 2*2,5%, od ukupnog prihoda prodatih udzbenika.Eto, SADA je jasno zasto se sve ovo desava u pomenutoj skoli.

  • Ljudi

    24. oktobar 2023 | 19:04

    Jednostavno napravite sastanak i jednoglasno izgasajte da deca ne idu u skolu svih uzrasta dok to ne rese.Mora se stati na put tome.Kako su u Beogradu besplatni udzbenici?Ili svima ili nikom.Bruka i sramota dolkle smo dogurali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA