To ajvar nije cim ima sirce.pravi ajvar je samo leskovacki a ne ivanjicki.zato gospodja a i novinar nek malo nauce ciji je brend ajvar.neznalice,u ajvar ide paprika,papricica,ulje i secer.i nista vise!!!!
Kao prvo ajvar se ne pravi sa sircetom,
Dobar ajvar se pravi iskljucivo od paprike, dodaje se so i ulje. i to je sve.U proseku od kvalitetne paprike treba da ispadne izmedju 30 i 40 % ajvara u odnosu na tezinu ne pecene paprike.Tegle se nikad ne okrecu , u vruce(sterilisane) tegle se sipa ajvar moze samo pre zatvranja tegle malo odozgo da se sipa ulje(ne vruce) vec iz flase, dobro se zatvori, umota u cebe i posle 24h odmota i stavi u podrum.
Nikakav konzervans kad je sve sterilno i u higijenskim uslovima moze da traje i do naredne zime(kod nas to nije slucaj jer se sve pojede, a pravimo mozda izmedju 150-200kg paprika)Paprika se ljusti iskljucivo suvim rukama nema kontakta sa vodom kako bi smo olaksali, mora suve ruke i da se ocisti sve i crno i svakaka semenka.
Sirce i ostale kombinacije to su vec recepti za pindjur i slicne stvari.
Pravim i ajvar i pindjur (koji vec ima recept sa sircetom vinskim, secerom,pecenom i onda cepkanom paprikom..)Ajvar pravi samo paprika , so ulje
Sasa
To ajvar nije cim ima sirce.pravi ajvar je samo leskovacki a ne ivanjicki.zato gospodja a i novinar nek malo nauce ciji je brend ajvar.neznalice,u ajvar ide paprika,papricica,ulje i secer.i nista vise!!!!
Podelite komentar
tatjanabk@gmail.com
Kao prvo ajvar se ne pravi sa sircetom, Dobar ajvar se pravi iskljucivo od paprike, dodaje se so i ulje. i to je sve.U proseku od kvalitetne paprike treba da ispadne izmedju 30 i 40 % ajvara u odnosu na tezinu ne pecene paprike.Tegle se nikad ne okrecu , u vruce(sterilisane) tegle se sipa ajvar moze samo pre zatvranja tegle malo odozgo da se sipa ulje(ne vruce) vec iz flase, dobro se zatvori, umota u cebe i posle 24h odmota i stavi u podrum. Nikakav konzervans kad je sve sterilno i u higijenskim uslovima moze da traje i do naredne zime(kod nas to nije slucaj jer se sve pojede, a pravimo mozda izmedju 150-200kg paprika)Paprika se ljusti iskljucivo suvim rukama nema kontakta sa vodom kako bi smo olaksali, mora suve ruke i da se ocisti sve i crno i svakaka semenka. Sirce i ostale kombinacije to su vec recepti za pindjur i slicne stvari. Pravim i ajvar i pindjur (koji vec ima recept sa sircetom vinskim, secerom,pecenom i onda cepkanom paprikom..)Ajvar pravi samo paprika , so ulje
Podelite komentar
Sasa
@tatjanabk@gmail.com
Opet greska.ajvar bez semku je kao torta bez oraha.pozdrav iz leskovca i to sto ti pravis nije leskovacki ajvar
Podelite komentar