Tropska noć u Srbiji: OVA dva grada nakon ponoći mere neverovatnih 26°C

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Za ekstremno toplo vreme odgovoran je fenski efekat vetra

Prošla je ponoć, a temperature u mnogim predelima Srbije su kao usred jula.

Zahvaljujući fenskom efektu južnog i jugozapadnog vetra, temperature ove noći u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije su ekstremno vioske.

Ove noći Valjevo i Loznica mere čak 26°C, Novi Sad 25°C, Beograd 24°C, a Smederevska Palanka 23°C.

Trenutne temperature vazduha Foto: printskrin/Ogimet

Svežije je samo na jugu i na istoku Srbije i na planinama, pa tako Zlatibor meri 18°C, Niš 17°C, Sjenica 16°C, Leskovac 15°C, Kopaonik 13°C, a najhladniji su Negotin i Zaječar sa 11°C.

Inače, pred severnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije zbog napomenutog fenskog efekta je tropska noć, što znači da se minimalna temperatura u ovim predelima neće spuštati ispod 20°C, a u Podrinju, u Kolubarskom okrugu, u Beogradu  i u delovima Vojvodine ni ispod 22-23°C.

U Timočkoj i Negotinskoj Krajini očekuje se 8°C.

Inače, petak je bio ekstremno topao. To je bio najtopliji 20. oktobar otkad se vrše merenja, a maksimalna temperatura dostigla je u Valjevu 32°C, u Beogradu 30-31°C.

Srbija je pod snažnim uticajem ciklona sa zapada Evrope, pa u njegovom prednjem delu stiže veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike i to u sklopu veoma izraženog južnog i jugozapadnog visinskog strujanja. Istovremeno, stižu i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se prvog dana vikenda u predelima Srbije sa padavinama očekuje prljava kiša.

Trenutne temperature vazduha Foto: printskrin/Ogimet

I dok je ove noći u Srbiji temperatura preko 25°C, a noć je tropska kao usred najtoplijih letnjih dana, u Skaninaviji se ove noći temperatura spušta i na -20°C, pa je naše područje trenutno za skoro 50 stepeni toplije od Skandinavije.

Zbog prodora veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike do našeg područja i Panonske nizije i polarne iz Skandinavije do delova centralne Evrope, nad centralnom Evropom veoma je izražen temperaturni gradijent.

Trenutne temperature vazduha Foto: printskrin/Ogimet

Rekorder toplote ove noći je Banjaluka sa 27°C.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA