Mamografi i u malim mestima kako bi zaštitili naše majke, žene, sestre

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 41

Užice će dobiti dve magnetne rezonance jer su tamo najveći redovi i čekanja. Niš, Pirot, Leskovac, Kladovo...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će veliki broj napredne medicinske opreme biti podeljen širom Srbije onim zdravstvenim ustanovama kojima su najpotrebnije, kako bi se smanjile liste čekanja i sačuvali životi ljudi.

"Užice će dobiti dve magnetne rezonance jer su tamo najveći redovi i čekanja. Niš, Pirot, Leskovac, Kladovo. Insistirali smo na zapadu istoku i jugu Srbije. U Vojvodini stižu u Vršac, Novi Sad, Sombor", rekao je Vučić na TV Prva.

On je dodao da će ultrazvučne aparate dobiti Zaječar, Petrovac na Mlavi, Kragujevac, Čačak, Valjevo, Užice, Novi Pazar.

Istakao je da će biti podeljeno 18 mamografa, a da će biti dodeljeni opštinama Kuršumlija, Vladičin Han, Vlasotince, Babušnica, Pirot, Leskovac, Soko Banja, Kruševac, Kragujevac, Surčin, Obrenovac, Majdanpek, Negotin, Kladovo, Požarevac.

"Zamislite u Vlasotincu, Babušnici i Vladičinom hanu ćemo imati mamografe. Moramo da zaštitimo naše majke, žene, sestre. Pre neki dan smo u Barajevu mobilnim mamografom radili pregled, a kod pet žena su otkriveni problemi, ali na vreme i mnogo sam srećan zbog toga", istakao je Vučić.

On je istakao da je kada su retke bolesti u pitanju u periodu od 2008. do 2012. godine, uloženo svega 130 miliona dinara, dok je u periodu od 2013. do 2023. godine uloženo čak sto puta više, 12,3 milijarde.

"Jel ih sramota da svaki dan lažu narod kako ne lečimo decu i kako nećemo da lečimo decu", rekao je Vučić navodeći da je za osam godina u vreme prethodne vlasti uveden 21 inovativni lek, a za šest godina 80 inovativnih lekova.

Povodom kritika da ne želi da pomogne devojci Jeleni Stojiljković u Velikom Gradištu Vučić je objasnio da je to posao komisije za terapiju, i da će ona doneti odluku sledeće nedelje., ali da će Jeleni biti pružena pomoć.

"To rade stručni lekari, ne ja. Ja sam razgovarao sa njima u međuvremenu. Nemam problem, čak i kad ste tako odvratni kao medijska kuća, kad pokušavate da od mene napravite zver i nekoga ko ne voli ni svoju, a kamo li tuđu decu. Toliko sam se borio i učinio za svako dete, ko god mi se javio, kad god sam mogao. Ne morate da brinete, pomoći ćemo i Jeleni Stojiljković", rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Video: Jovanović: Mamografija je "zlatni standard" za dijagnostiku raka dojke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    12. oktobar 2023 | 22:54

    Razvoj zdravstvenih usluga u manjim opštinama pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju. Stvaranje radnih mesta u zdravstvu i povećanje tražnje za uslugama u okviru zdravstvenog sektora doprinosi ekonomskom razvoju zajednice.

  • zika

    12. oktobar 2023 | 22:53

    na svu zalost, karcinom je jako zastupljen medju nasim narodom a medju zenama je dominanatan karcinom dojke.. svaka cast za sluh vlade i predesdnika za sprecavanje ove posasti

  • Njegoslav

    12. oktobar 2023 | 22:55

    Uzbuđen sam što će Zaječar, Petrovac na Mlavi, Kragujevac, Čačak, Valjevo, Užice i Novi Pazar dobiti ultrazvučne aparate. Bravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA