Vreme čitanja: oko 3 min.

Fentanil odneo živote slavnih, u oktobru stigao u Hrvatsku i već ima mrtvih: Otkrivamo da li ga ima i u Srbiji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci još letos su upozorili da postoji rizik da se "trend" sa zapada prenese u Srbiju

  • 1
San Francisko, narkomani, narkomanija, fentanil, droga, met, krek Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Opasna droga fentanil, o kojoj je šira javnost čula krajem jula, kada se njome predozirao unuk Roberta de Nira i umro u svojoj 19. godini, nedavno je stigla u Hrvatsku. Prema podacima tamošnjih medija, zabeležene su i dve smrti povezane za zloupotrebom te sintetičke supstance. Ovim povodom obratili smo se nadležnima, kako bismo proverili da li su upozorenja ostvarena i da li se ovaj teški narkotik već našao na domaćem tržištu.

Prema dosadašnjim podacima odgovor je odričan. Iz Kancelarije za borbu protiv droga rečeno nam je takvih informacija nema.

"Nema podataka da se negde kod nas prodaje ili se koristi fentanil", kaže direktor te Kancelarije Milan Pekić dodajući da su u pitanju podaci sa terena, te da ih prikupljaju od udruženja ili od službi bezbednosti koje rade na suzbijanju potreba za drogama i oduzimanju droga.

Dodaje da su sva iskustva pojedinaca iz Srbije koji su zloupotrebljavali tu drogu zabeležena u inostranstvu. Ipak, nema podatka o kom je broju stanovnika Srbije reč.

Konferencija droga Milan Pekić / Foto: Nikola Anđić

"Sva iskustva pojedinaca, naših državaljana koji su probali fentanil, jesu iz zemalja Evropske unije, kao i iz Severne Amerike ili srednjeameričkih država. Najveće uživanje se beleži upravo u tim predelima", naveo je u razgovoru za Telegraf.rs dodajući i Aziju spisku, ističući da je upravo na tom kontinentu najveća proizvodnja te sintetičke droge.

Ističe da je reč o veoma opasnoj drogi, te da je 50 puta jača od heroina i čak 80 puta jača od morfijuma.

"Šezdesetih godina je napravljen za ublažavanje bolova kod teških oboljenja kao što je karcinom. Primenom njega kao leka, zapažene su mnogo velike negativne posledice, pa se onda tu pristupilo zabrani korišćenja fentanila u čistom obliku", kaže navodeći da se u medicini i dalje koristi kao sastojak drugih lekovitih supstanci, u strogo propisanim količinama i u skladu sa striktnim procedurama.

Ističe da se u slučaju koriščenja čiste supstance već govori o zloupotrebi.

"Amerikanci imaju strašan problem. Oni su pre tri godine imali 92.000 preminulih od posledica zloupotrebe fentanila, a pre dve još više, čak 107.000 mrtvih. Uspeli su da zaplene oko 4,5 tone i oko 5 miliona ampula fentanila. To je količina dovoljna da ubije kompletno sve stanovnike Amerike, do jednog. Ima ih oko 400 miliona. Toliko je to opasno", navodi Pekić.

Robert de Niro unuk Leandro i Robert De Niro / Foto-montaža: Profimedia/Getty images/Roy Rochlin, Printskrin: Instagram/drenadeniro

Pekić navodi i umirujuće podatke.

"Droga nema granicu. Suzbija se ne samo na našoj teritoriji, već i na teritoriji drugih zemalja. Gde god da je oduzmete, vi ste spasili život", kaže navodeći da je Srbija mahom tranzitna zemlja, te da se nalazi na centralnoj balkanskoj ruti i da heroin u našu zemlju ulazi od Avganistana, preko Turske, da kokain dolazi sa zapada, "hemija" iz zapadne Evrope, a marihuana iz Albanije i Crne Gore.

Ne spori da se deo narkotika proizvodi u srpskim laboratorijama.

Udruženje "Izlazak": Nema korisnika fentanila

Podatak o tome da fentanila nema u Srbiji potvrdili su nam i iz Udruženja "Izlazak", koje je, stoji na sajtu, osnovano radi pružanja podrške u prevenciji, resocijalizaciji i rehabilitaciji osoba u problemu zavisnosti i koje promoviše zaštitu ljudskog zdravlja i unapređenje zdravog življenja.

"S obzirom na to da dugi niz godina imamo besplatno i anonimno telefonsko savetovalište za problematiku zloupotrebe droga i alkohola, možemo da posvedočimo da osim jednog slučaja (pre nekoliko godina, ali nije potvrđeno od strane nadležnog lekara specijaliste) nismo zabeležili da se korisnici javljaju usled zloupotrebe fentanila", stoji u odgovoru na pitanja Telegrafa.

Prince Princ / Foto: Profimedia/Zuma Press/David Eulitt

Inače, reč je o drogi koja je odnela i život legendarnog američkog pevača Princa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd anestezija

    10. oktobar 2023 | 13:32

    GoSPIDo fentanil nije droga nego anestetik koji je napravljen u svrhu efikasnog anesteziranja pacijenata neposredno pre hiruskog zahvata ...ovo nije ona krokodil droga koja od coveka napravi kantu za smece ovo je anestetik krstkog dejstva koji depresor centra za disanje i zato se koristi samo na intubiranim pacijentima jer trenutno izaziva gusenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA