Saša ima 5 dece i stanodavci ga zato stalno izbacuju: "Da izađu pre zime, posle neću moći da ih isteram"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 35

Saša kaže da na početku nijedan vlasnik ne napomene da su deca problem

"Za 16 godina koliko smo podstanari... Ja ne znam odakle da počnem", govori nam Saša Kotur (47) iz Novog Sada dok mu pogled beži ka petoro dece. Ovi mališani njemu i supruzi Evici su najveće blago na svetu, a ipak, kako se čini, već godinama bivaju izbačeni iz stanova i kuća, baš zbog dece. Kako kaže za Telegraf.rs, već četvrti put za dve godine mora da nađe porodici novi krov nad glavom, jer komšijama i vlasnicima smetaju deca.

Ipak, Saša kaže da na početku nijedan vlasnik ne napomene da su deca problem. Samo što se usele, smeste, ušuškaju u novo mesto i pokušaju da stvore dom, stigne im obaveštenje - "morate da napustite stan u roku od 10 dana".

- Prvi problem je nastao 2016. godine. Ja ne znam ni zašto se to desilo. Trebalo nam je 4 meseca da nađemo stan, oglasi su bili razni: za porodice ili bračni par bez dece. Kao i sad i pretprošli put, primili su nas sa decom, a dobili smo otkaz za 15 dana. Mi smo u ovoj kući gde smo sada kiriju platili 2. septembra, a 7. smo tek ušli, pre 3-4 dana rečeno nam je da moramo da izađemo. Nije mi jasno, ako se složimo i vlasnici i ja da uđemo u stan sa petoro dece, zašto je problem onda nakon 15 dana, i traže nam da izađemo? Moja deca idu u školu i u produženi boravak, oni se kući vrate oko 5 popodne. Eventualno se istuširaju, malo igraju i legnu da spavaju. Ovde gde smo sada, vlasnici jesu stariji, to je porodična kuća sa dva ulaza i oni žive tu. Počeli su prvo sa pričom da posle 20 sati ne uključujemo mašinu za veš, pa da su deca bučna, najviše se čuje najmlađa ćerka. Ja ne mogu svoje dete da tučem jer se igra, niti želim. Onda se pitam zašto su nas primili onda ako ne mogu to da trpe - priča nam on.

Ipak, Saša odgovor na to pitanje nikada nije dobio. Ponovo je usledilo obaveštenje da napuste iznajmljeni prostor, ali i rečenica vlasnice koju će zauvek pamtiti.

- Na kraju su rekli da sam ja najveći krivac jer po ceo dan radim na građevini i ne vaspitavam decu. Tačno je da ja mnogo radim i moram jer nas je sedmoro u kući, moram da ih izdržavam. Pitao sam ih zbog čega su nas onda i primili, imao sam i drugu opciju, ne bih ni ulazio ovde da sam znao. Rečeno nam je da napustimo stan za 10 dana, a u zakonu stoji 3 meseca. Tada je vlasnica spomenula da je najbolje da izađemo sada, dok ne dođe zima, jer posle neće moći da nas istera - govori dok gleda u najmlađu ćerkicu koja trči oko tatinih nogu i traži zagrljaj.

Iako je ovaj primer najsvežiji, Saša i Evica potvrđuju da nije jedini put kada su imali problema sa stanodavcima. Pojašnjavaju da je bilo i onih koji su prodavali stanove, ali to je uobičajeno, te im nikada nije smetalo. Međutim, često su ostavljani na cedilu tražeći dom "danas za sutra" i to sve jer su komšije lupale i vikale kada čuju korake najmlađe ćerkice Ane.

- Nekoliko puta samo izlazili iz stana jer su vlasnici morali prosto da prodaju stan, i to razumemo. Mnogo puta se desilo da im smetaju deca. U jednom stanu smo imali komšinicu koja nam je svaki dan lupala i vikala da smirimo decu. Takođe, u sledećem stanu smo imali dvoje komšija koji su se konstantno žalili na decu. Često se dešavalo da nemamo dovoljno vremena da nađemo stan. Sada kada smo se poslednji put selili, našli smo ovu kuću u poslednjem momentu i sada nam se isto dešava, svaki dan nas pitaju da li tražimo stan - kaže nam otac mališana.

Kontaktirao i advokata

Objašnjava nam da je u priču morao da se uključi i advokat jer je zakonski rok za napuštanje stana 3 meseca, dok je od sadašnjih vlasnika dobio samo 10 dana. Kao da selidba na mesec dana porodici Kotur nije donela dovoljno problema, jednom su se susreli i sa prevarom u agenciji, koja je, ispostavilo se, nepostojeća.

- Ja sam kontaktirao advokata koji je rekao da ne izlazimo zbog toga iz stana. Prethodni put je čak došlo i do prevare, gde je žena koja radi u agenciji izdala ugovor za iznajmljivanje stana, dobili su novac, a na kraju se ispostavilo da ona ni ne radi u toj agenciji, niti agencija postoji - kaže nam.

Saša je vredan čovek, uveren da će novac zaraditi, jer pre svega, tako mora. Ipak, ono što im je najpotrebnije jeste pomoć svih sugrađana, te se nada da će se svi uključiti u potragu za kućom koja će biti prvi dom u vlasništvu ove porodice.

- Potrebna nam je pomoć svih sugrađana, ukoliko vide oglase za prodaju kuća u okolini Novog Sada do 40, najviše 50.000 evra, da se uključe u potragu. Sada više nema šanse da budemo podstanari, mi nemamo gde, ni napred ni nazad. Jedino možemo da izdržimo još malo dok ne nađemo kuću koja će biti naša - iskren je on.

"Najveća želja mi je da deca imaju krov nad glavom"

Iako se trudi da bude oslonac mališanima i supruzi, priznaje da mu je vrlo teško. Posle toliko godina loših iskustava, već je navikao na razočarenje, te se budi sa strepnjom do kada će imati dom i kada će ponovo morati da gleda oglase, pakuje stvari, i seda u kola do nove lokacije.

- Preksinoć sam samo seo i plakao. To mi toliko teško pada, što svaki put ovako ispadne. Da je teško jeste, ja se čudim kako smo dosad izdržali, pogotovo sa sadašnjim cenama kirija. Taj novac treba zaraditi. Najveća želja nam je da deca imaju svoj krov nad glavom, da se igraju u sopstvenom dvorištu i da nikom ne smetaju - kaže tiho, kao da više nije siguran da li će se ta želja ispuniti.

Ukoliko neko od sugrađana želi da pomogne porodici Kotur u potrazi za sopstvenim domom, može ih komntaktirati na broj telefona 0611330137.

(Telegraf.rs)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Миле

    6. oktobar 2023 | 21:45

    У многочему се слажем с њим.Али не помиње да је пре пар година полиција против њега интервенисала због породичног насиља.Тад су живели на Лиману 2 а он је слободно време проводио испред продавнице.Сви ми волимо децу и имамо своје проблеме и муке.Ал' не могу ја правити сваке године једно дете па државо помагај.

  • Realno

    6. oktobar 2023 | 21:35

    Komšija iznad mene četvoro dece, ni ne znam za njih. Deca vaspitana. Zapitajte se da li je problem u vaspitanju ili u svim stanodavcima. Nije ni svako za grad

  • frog man

    6. oktobar 2023 | 23:06

    Deca mogu da smetaju u jednom stanu, ajde i u drugom ali bas toliko svima da smetaju je nemoguce. Bice da ipak deca nisu vaspitana kako treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA