U ovom gradu znatno raste broj zaraženih korona virusom: Lekari uvereni da je realan broj pozitivnih veći

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 9

Mnogo je onih i koji se nisu obratili za pomoć

Sa pojavom nove podvarijante omikron soja korona virusa - Erisa, broj zaraženih u Boru znatno se povećava.

Prema podaciima epidemiološke službe Doma zdravlja Bor, u poslednjih desetak dana registrovano je više od 60 zaraženih građana, kod kojih je testiranjem utvrđeno da se radi o virusu kovid 19.

Međutim, kako navode u tamošnjoj epidemiološkoj službi mnogo je Borana koji se nisu obratili za pomoć lekaru,  već olako shvataju situciju.

- Situacija nimalo nije bezazlena i vrlo je nesigurna, jer pokazuje porast obolelih. Gotovo da su se siptomi sezonskog virusa koji je prisutan i novog soja korone,  koja se nije ni jednog trenutka izgubila već je non stop cirkulisala ali u znantno manjoj meri, poklopili, pa većina građana iz tog razloga ne shavata ozbiljnost situacije da bi se trebalo javiti lekaru, već to smatraju običnom prehladom i time stvaraju mogućnost širenja infenkcije. Imamo preko 60 registrovanih koji su pozitivni na korona virus ali je realan broj zasigurno dosta veći , jer se građani sami leče i ne pridržavaju mera zaštite - kaže za Telegraf.rs dr Javorka Stankulić, epidemiolog.

Primećuje da broj zaraženih raste nakon godišnjih odmora, s početkom škole.

Doktor epidemiolog Javorka Stankulić Foto: Milica Ristić

- Dokle će ići, videćemo. Situaciju za sada pratimo. Istina, simptomi ovog soja korona virusi nisu toliko izraženi kao ranije , ali se ipak preporučuje oprez, pogotovo onima koji imaju slabiji imuni sistem i hroničnim bolesnicima kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija. Sa vakcinacijom protiv sezonskog gripa smo krenuli , imamo četvorovalentnu vakcinu holandske proizvodnje, koju smo već koristili i sa kojom smo vrlo zadovoljni, jer nije bilo slučajeva sa neželjenim reakcijama. Što se tiče vakcine protiv Covid 19, imamo bivalentnu Fajzerovu vakcinu i po potrebi ukoliko bude zatrebalo trebovaćemo i monovalentnu. Svi koji se nisu vakcinisali a želi , mogu primiti i vakcinu protiv gripa i protiv kovida , ističe doktorka Stankulić i napominje, da bi svi trebalo na vreme da se vacinišu, kako bi se zaštitili dali prostora za stvoranje antitela i spremni dočekali eventualni kontakt sa virusima.

(Telegraf.rs / Milica Ristić)

Video: Čamagić: Radovi na rekonstrukciji Trgovačke škole trajaće do jula naredne godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    6. oktobar 2023 | 12:55

    Pa i fajzer se ograđuje od vlastite vakcine

  • Lami

    6. oktobar 2023 | 13:12

    Cirkus kolorado ponovo u vašem gradu! 🤣

  • Crni

    6. oktobar 2023 | 12:32

    Zanimljivo, vrlo zanimljivo tumacenje. Eris je povarijanta omikrona koji je bio slab virus sa protekom vremena od dve godine trebalo bi da je na nivou statisticke greske. Podvarijanta eris bi trebala da interesuje samo lekare kao arhivski podatak iz jednostavnog razloga jer izlaganjem omikronu se stvara imunitet i vreme je kljucno posle dve godine svi manje ili vise su dosli u kontakt sa virusom i stekli neki imunitet. Prakticno ne treba da postoji kao bitna bolest ali kada nesto trazis naci ces nesto svakakako hteo ili ne. Medjutim traze ili preporucuju da se vrsi vakcinacija kao da ne postoji prirodni imunitet i odbrana od virusa, mi treba samo malo da pomognemo bilo sustinski korisno ili ne, bilo sa posledicama ili ne. Malo suludo deluje zar ne? Deluje kao da nisu na fakultetu nista naucili ili su dosta toga zaboravili uz verovatno neki da kazemo uticaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA