Pop iz okoline Pančeva tražio 17.500 za krštenje po detetu: Majka odustala dok ne nađe "poštenog sveštenika"

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 32

Nije ni slutila da termina nema, ali to nije sve

Nepisano pravilo u Srbiji je da se dete krsti što pre po rođenju. Ipak, ima i onih koji taj čin ostave za nešto kasnije. Naša sagovornica, mama dvoje dece iz okoline Pančeva, pričekala je da deca malo porastu, ali nije očekivala da će vremenom rasti i cenovnik sveštenika.

Tako je, priča nam, zanemela kada joj je lokalni pop saopštio koliko će je sve koštati.

- Imam sina i ćerku. Nažalost, nismo ih krstili kada su se rodili, ali sada smo to hteli da uradimo. Inače, ćerka ima 12 godina, a sin 10. Otišla sam do crkve, potražila sveštenika kako bih zakazala krštenje - počinje priču za naš portal majka I.I.

Nije ni slutila da termina nema. Sveštenik joj je pokazao da je prebukiran. Ali, to je bio tek početak.  

- Kada sam pitala sveštenika kada bismo to mogli da uradimo, tražio je datum i nikako nismo mogli da nađemo, a onda mi je rekao da ima tek za skoro dva meseca. Pristala sam, jer kada sam ovoliko čekala, pa mogu i dva meseca - kaže nam.

Planirala je, dodaje, da napravi nešto skromnije, ali ju je sveštenik ubrzo razuverio da je to moguće.

- Planirala sam da tu bude naš stari kum, porodice naše i eventualno neki prijatelj. Znači krštenje i neki manji ručak da se obeleži, ipak je to bitna stvar u životu - priča nam majka i otkriva njenu reakciju kada je pitala za cenu.

- Možda sam zaostala u nekom drugom vremenu, ali ovo nisam očekivala. Pitala sam koliko košta da se krste oba deteta, planirala sam okvirno da bude oko 10.000 po detetu, a onda mi je sveštenik rekao da je po detetu 17.500! Ostala sam skamenjena ispred njega, i nisam znala šta da kažem. Mislim da je to preterano, pritom, ko određuje te cene i zaista mislim da sam bila predmet "pljačke". To vam je ono, APP - ako prođe, prođe. E, kod mene nije niti će. Odlučila sam da odustanem u tom trenutku dok ne nađem poštenog sveštenika - priča nam I.I.

(Telegraf.rs)

Video: Surovo krštenje na Kipru: Čak je i majka bebe negodovala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NIX

    28. septembar 2023 | 20:42

    I ja sam imala primedbu na mlade svestenike,povodom davanja dace za oca,ali sam napisala mail patrijasiji,dobili su opomenu i resili stvar . U jednom selu u okolini Panceva ima stari pop treba vec da je u penziji ali nece,on je jos 2008 g. nama uzeo za krstenje i vencanje 16500. U pravoslavnoj veri,nema naplate,vec se daje kao prilog . Na Ostrogu se ne naplacuje nista vec koliko se da

  • Srkimaja

    28. septembar 2023 | 20:59

    Crkva nema tarifu, radite za Boga, a to je u prevodu koliko ko da, otidji u manastire na Fruška Goru biće vam lepo a i krštenje će samo po sebi imati težinu, kada vam dete krsti neko ko se odrekao ovozemaljskih stvari, ne verujte u crkvu i ljude već u Boga, on na kraju sudi.

  • Marko cg primorje

    28. septembar 2023 | 20:38

    Mafija u crnim odorama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA