Gonoreja preti da nas vrati u eru pre antibiotika: I u Srbiji dominantno obolevaju muškarci, evo i zbog čega

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 5

Svetska zdravstvena organizacija označila je gonoreju kao javno-zdravstvenu pretnju zbog povećane antimikrobne rezistencije goonokoka, bakterije koja je izaziva, na antibiotike

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je početkom septembra ove godine da je polno prenosiva infekcija, gonoreja, u porastu, i da na neisseria gonorrhoea, odnosno supergonoreju, mora da se motri zbog njene rezistencije na određene lekove.

Bakterija koja izaziva gonoreju vremenom potpuno adaptirala na najbolji antibiotik kojim se ranije uspešno lečila, pa su proizvođači lekova u potrazi za novim medikamentima protiv te polne bolesti koja je u porastu. Dve kompanije, britanska GSK Plc i američka Inoviva Inc, najavljuju nove antibiotike već za nekoliko meseci.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu za Telegraf.rs da je SZO (WHO) označila gonoreju kao javno-zdravstvenu pretnju zbog povećane antimikrobne rezistencije goonokoka na antibiotike (AMR).

I, dok iz sveta stižu upozorenja na ovu polno prenosivu bolest, Srbija možda može da se opusti, ali oprezno, s obzirom na to da je u toku prošle 2022. godine, za razliku od prethodne, 2021.

- Tokom prošle godine u Srbiji je prijavljeno za 25 odsto manje slučajeva gnoreje u odnosu na 2021. - navode u Institutu "Batut" za Telegraf.rs.

Prema podacima ovog Instituta, u poslednih 5 godina najviše obolelih od gonoreje bilo je 2019. godine, kada ih je bilo 109. Prethodne, 2018. godine prijavljen je 71 slučaj, 2020 - 54, 2021 - 106 a prošle 2022. godine - 79.

- U 2022. godini u ukupnom broju prijavljenih slučajeva dominiraju muškarci, obolelo je 73 njih, i 6 žena. Razlog je što je kod žena infekcija često asimptomatska, pa se teže otkrije - kažu u "Batutu" za na portal.

Najviše obolelih bilo je uzrasta od 20 do 29 godina, i ova populacija činila je 46 odsto svih prijavljenih slučajeva.

- Druga po učestalosti je uzrasna grupa od 30 do 39 godina sa 30 odsto svih prijavljenih slučajeva - pokazuju podaci Instituta "Batut".

Šta je gonoreja 

Gоnоrеја (tripеr ili kаpаvаc) је čеstа sеksuаlnо prеnоsivа bоlеst kојu uzrоkuје bаktеriја gоnоkоk, kоја јеdinо оpstаје unutаr ljudskоg оrgаnizmа. Оvоm bаktеriјоm sе mоgu inficirаti i muškаrci i žеnе, а infеkciја sе mоžе јаviti nа gеnitаlnim оrgаnimа, rеktumu (zаvršnоm dеlu dеbеlоg crеvа) i/ili u ustimа.

Kada je reč o simptomima, žеnе mоgu imаti žućkаstо-crvеnkаstu sеkrеciјu iz vаginе i bоlоvе ili pеckаnjе pri mоkrеnju. Mеđutim, vеćinа žеnа sа gоnоrејоm gоtоvо dа nеmа nikаkvih simptоmа ili su simptоmi blаgi, tаkо dа čеstо оstајu nеprеpоznаti. Muškаrci mоgu imаti nеpriјаtnе sеnzаciје pri mоkrеnju (pеckаnjе) i gnојаv iscеdаk iz pеnisа (sеkrеciја bеlе, žutе ili zеlеnе bоје).

Mоžе prоći оd 3 dо 14 dаnа pоslе sеksuаlnоg kоntаktа sа inficirаnоm оsоbоm dо pојаvе prvih simptоmа. Mеđutim, nеkе оsоbе inficirаnе gоnоkоkоm nе mоrајu imаti niјеdаn simptоm, аli mоgu i dаljе biti prеnоsiоci infеkciје svојim sеksuаlnim pаrtnеrimа. Оsоbе kоd kојih niје sprоvеdеnо оdgоvаrајućе lеčеnjе mоgu biti prеnоsiоci infеkciје nаrеdnih šеst mеsеci, pа čаk i višе оd gоdinu dаnа.

Nаčini širеnjа 

Gоnоrеја sе prеnоsi putеm sеksuаlnоg kоntаktа, bеz prаvilnе upоtrеbе kоndоmа. U tоku sеksuаlnоg оdnоsа gоnоrеја sе lаkšе prеnоsi sа muškаrcа nа žеnu, nеgо u obrnutom slučaju. Infеkciја sе tаkоđе mоžе prеnеti sа mајkе nа dеtе u tоku pоrоđаја, i mоžе uzrоkоvаti znаčајnе zdrаvstvеnе prоblеmе kоd bеbе.

Sojevi bakterija koji izazivaju gonoreju postali su otporni na gotovo svaki tretman, objavio je nedavno Blumberg. U SAD injekcija ceftriakson je poslednji antibiotik koji Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje preporučuju protiv gonoreje. Čak ni taj lek nije uspeo da leči pacijente u Francuskoj, Japanu, Velikoj Britaniji i nekoliko drugih zemalja.

- Ako nelečivi sojevi gonoreje postanu široko rasprostranjeni pre nego što novi lekovi stignu na tržište, svet bi se vratio u eru pre antibiotika iz ranog 20. veka, rekao je profesor medicine i javnog zdravlja na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Više od 80 miliona ljudi širom sveta zaraženo je gonorejom 2020. godine, procenjuje Svetska zdravstvena organizacija, navodeći da je od toga bilo oko 1,6 miliona slučajeva u SAD. Infekcija može dovesti do komplikacija, uključujući neplodnost, ukoliko se ne leči.

Doktorka Teodora Vi iz SZO upozorila je da bi zanemarivanje polno prenosivih infekcija moglo da bude fatalno za globalno zdravlje.

- Kada se ne leče, određene polno prenosive bolesti mogu da dovedu do dugoročnih nepovratnih ishoda, a neke mogu biti potencijalno fatalne", istakla je doktorka koja je otkrila i da su zemlje uključujući Veliku Britaniju, Evropu i Aziju prijavile slučajeve supergonoreje.

Nakon godina opadanja broja slučajeva, polno prenosive infekcije su se povećale u SAD. Stopa prijavljenih infekcija gonorejom se više nego udvostručila od 2009. do 2021. godine.  

(Telegraf.rs)

Video: Hrvatska: Pripreme za sprečavanje poplave u naselju Aljmaš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    16. septembar 2023 | 09:03

    Tacno je da se u Srbiji smanjio broj obolelih od gonoreje ali se na zalost povecao broj obolelih od sifilisa. Jos gore.

  • Ana NS

    16. septembar 2023 | 08:54

    SZO treba prvo da uvrsti bolest koju je izbacila sa liste bolesti, ukoliko žele da se gonoreja ne pretvori u epidemiju.

  • Редовна

    16. septembar 2023 | 12:24

    Провера крви антибиотици и све је ок гуслај даље??!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA